Vouă, bărbaților ce mergeți prin magazinele de bricolaj, vi se întâmplă să vă întâlniți și să dați sau să cereți sfaturi altor bărbați, în afara celor angajați acolo? Tocmai m-am prins ieri într-o discuție în Hornbach despre diferențiale, lucru ce mi-a dat și ideea de a vorbi despre ele acum.
Care este rolul unui diferențial?
Tehnic:
Disjunctorul sau siguranța cu protecție diferențială este un dispozitiv care asigură protecție împotriva electrocutării, scurtcircuitelor și suprasarcinilor cablurilor și conductorilor electrici.
Practic:
Te ajută să nu te curentezi, în special în cazul elementelor fără împământare. Iar acum este prezent ca fiind obligatoriu de montat într-un tablou electric modern în normative. Totodată, el ajută și la diferența de potențial dintre fază și nul, adică scurtcircuit.
De ce am zis să zic aici?
Pornim de la articolul scris de mine acum ceva vreme în care ziceam că diferențialul era o componentă cu probleme, dat fiind faptul că producea declanșarea siguranței des. Ei bine, nu doar el poate fi de vină și de asta este important să înțelegem exact cum funcționează pentru a preîntâmpina eventuale probleme.
În concluzie, de ce poate sări siguranța diferențială?
Există patru mari situații în care se întâmplă asta:
- Cea de mai de sus, în care siguranța diferențială este cu probleme, pe care am acoperit-o, dar băiatul de ieri din Hornbach deja o acoperise prin înlocuirea (de două ori) a ei.
- Te-ai curentat, iar siguranța te-a salvat, motiv pentru care ar fi bine să mulțumești că o ai în tablou și-și face treaba.
- Ai un scurt pe instalația electrică. De cele mai multe ori, acest lucru nu se întâmplă cu o instalație la care nu ai umblat și nu ai avut probleme, dar dacă știi că ai umblat și la instalație (nu știu, ai tras un set nou de cabluri sau orice intervenție de extindere a ei), ar fi bine înainte de a umbla la siguranța diferențială să verifici acolo.
- Unul din aparate face probleme și dă la masă. Luăm drept exemplu un boiler electric, care ar avea probleme cu încălzitorul apei. Acesta se poate corodare ușor în timp, iar de cele mai multe ori cedează singur. Dar dacă diferențialul este unul bun (sâc), atunci va sări de câte ori încălzitorul dă la masă.
Ar mai fi un al cincilea motiv, doar că se întâmplă atât de rar încât nu ar fi chiar de luat în considerare. Ținând cont că încerc să dau sfaturi elocvente aici, îl zic și pe acesta:
Suma consumatorilor depășește puterea lui, motiv pentru care el atunci acționează exact ca o siguranță normală și nu diferențială. Iar aici trebuie să facem un calcul: în general la apartamente avem un diferențial de 20A pentru că siguranța pusă pe tabloul general este de 25A. În concluzie, toate aparatele din casă nu trebuie să depășească în folosință 20A.
P = U * I, sau P = 230V * 20A = 4600W sau 4.6 kW.
Calculați cât aveți în casă: mașina de spălat rufe sau vase, cuptorul electric, cel cu microunde, frigiderul, un boiler, un instant și ușor ușor se-adună wații.