Cum alegem un pepene?

Uitându-mă la ce tot anunță băieții ăștia pe internet, mă ia capul știind că mai avem de îndurat până în August o grămadă de căldură și caniculă. Asta e, o ducem că ce să și facem.

Dar pentru răcorirea noastră vara, cred că cea mai sustenabilă soluție rămâne apa și pepenele. Și dacă la apă nu prea ai cum da greș (iei cana și pui în ea), la pepene poți avea surprize mereu.

Cert e că eu cred că am dezvoltat un al șaselea simț în alegerea pepenilor. Nu prea reușesc să dau greș. Știu de la taică-meo când cumpăra pepeni că era cam la fel: alegea el dar prin clasica „bătaie” pe burta lui și cu dop, poate.

De cele mai multe ori alegea bine, dar și când n-alegea… Ori era uscat tot, scorojit de mult timp, ori era verde complet, deși era August…

Ei bine, timpul a trecut și am fost nevoit să învăț această taină de ales, mai ales că trăim niște vremuri în care nu mai putem să îi alegem cu dop. Te duci la LIDL, Penny sau Kaufland și cine îți face ție dop să îl încerci?

Există întotdeauna varianta pieței unde oamenii îți vor face dop să guști, deși din moși-strămoși e lăsată datină: dacă ți-a făcut dop, îl iei, nu se cade să lași comerciantul cu el să se strice. Cu toate că e dreptul nostru să îl refuzăm, d-aia am cerut dopul. Dacă nu e bun, nu e bun.

Iată criteriile după care mă ghidez eu când aleg un pepene:

  • Cel mai important: să fie cât mai mare. Cei mici sunt de obicei pe la extreme: prea copți sau verzi. Cu cât e mai mare, cu atât e mai la maturitate. Plus de asta, ai mai mult în frigider de mâncat.
  • Palma sau bobârnacul funcționează și ele: dacă se aude înfundat câtuși de cât, e ok.
  • Palma merge până la un punct, în schimb ne putem uita la pata galbenă cu cât mai mult interes: cu cât e mai mare, cu atât este mai copt.
  • Pentru mine, cel mai bun indicativ este codița lui: dacă e verde, și el e verde. Dacă e ruptă deja, poate avea cumva zonă verde și să-l trădeze și așa. Dacă e uscată dar încă pe el, e copt ok. Dar cel mai copt e când e ruptă și zona ei e uscată. Atunci este cel mai copt.

Ăstea sunt cele 4 criterii după care aleg pepeni. De vreo 4 ani nu dau greș deloc, așa că merită încercat. Iar ca bonus, când ajungeți acasă, tăiați-l în 2 și băgați-l la rece. Se răcește de 10 ori mai repede față de mod normal, lucru garantat.


Lăsați un comentariu