De la bun început am zis că am fost inspirat să mă apuc de scris de la cititul altor bloguri. Nu știu dacă oi face-o eu bine sau nu, dar știu sigur că încerc să o fac.
O persoană de la care m-am inspirat dintotdeauna a fost Mihai. De foarte mult timp îl urmăresc și am fost mereu încântat de postările lui. Una mi-a atras atenția când am zis că mă apuc de scris online, anume: scrisul cu diacritice.
A mai scris și el despre asta, mai ales cu privire la cei ce postează fără să “curețe” postarea înainte, însă eu de abia acum reușesc să realizez importanța diacriticelor.
Să luăm niște exemple, primele care îmi vin în minte:
Ai o fata de ma baga in sperieti.
Aici e relativ evident cam ce ai vrea să spui, dacă ai un context în spate. Dar propoziția poate avea mai multe sensuri:
Ai o față de mă bagă în sperieți.
Ai o fată de mă băga în sperieți.
Bineînțeles că putem merge și mai departe, cu o notă pozitivă și amuzantă:
Maine e nunta. Se insoara cu Vasilica –> Mâine e nuntă, se însoară cu Vasilică sau cu Vasilica, după caz.
Am fost de mi-am luat doua paturi (pături). (Pe asta am pățit-o pe bune cu un prieten de l-am întrebat “Unde le pui?” Când mi-a zis că pe pat, am rămas așa un pic cu error 404 până s-a restartat creierul…)
Iar, sunt cuvinte cărora, dacă nu le punem diacritice, o dăm în bâlbâială apoi.
Cauta si el o paine in bucatarie.
Sensuri?
Caută și el o pâine în bucătărie.
Căuta și el o pâine în bucătărie.
Căută și el o pâine în bucătărie.
Cea mai simplă metodă de a avea diacritice? Eu postez mai mereu de pe telefon (mă rog, mi le pregătesc de cu seara pentru a se posta a doua zi, la ore stabilite) și mi-a fost simplu să activez autocorrect-ul pe limba română. În ultimul exemplu în schimb, “cauta” nu știe cum să îl corecteze, așa că trebuie să fiți un pic atenți la ce scrieți.
Frumoasă-i limba noastră și și asa are multe înțelesuri. Așa că, pentru a vă face cât mai înțeleși, scrieți corect mesajele.
(sursă foto: freepik.com)