Via are nevoie de copilire pentru a permite accesul soarelui peste struguri, iar acest proces de obicei eu îl fac după ce trece de Sfântă Mărie deoarece se cam duc posibilitățile de furtuni cu grindină.
Evident, șansele nu dispar continuu. Este complet absurd să nu văd că afară e din ce în ce mai cald și mai secetă, iar o ploaie poate fi mereu o furtună, dar fiindcă noaptea se lungește, cumva căldura se disipă altfel în aer și scad șansele.
Anul acesta am fost nevoit să fac copilirea un pic mai devreme față de sărbătoarea etalon (sincer, am stat și cu inima cât un purice să nu mă trezesc că îi adun de pe jos strugurii necopți). Multă lume evită să facă acest procedeu doar pentru că le e frică să nu strice ceva.
Principiul de bază este cum am vorbit și mai înainte, anume de a rupe (prefer tăiatul totuși) tot ce înseamnă lăstar deasupra strugurelui în coacere. Din ce am învățat eu de la cei bătrâni, preferabil ar fi să lăsăm o frunză deasupra strugurelui și apoi să tăiem ce e în plus.
Așa se aerisește via și rămâne loc pentru a permite soarelui să pătrundă peste struguri, oferindu-le toate cele necesare coacerii lor.
Treaba asta cu copilotul se aplică în special la joardele de vie așezate pe șpalieri. Asta datorită felului în care cresc, comparativ cu bolta. Și nu, asta nu e boltă, e tot șpalier:
La boltă, soarele pătrunde întotdeauna în ea, iar strugurii cumva se lasă atârnând din joarda de vie. Așadar ei sunt mângâiați de soare permanent și pe partea superioară nu este necesară o copilire amănunțită. În schimb chiar și la boltă se face copilire pe înălțime.
Câteva lucruri foarte benefice datorate copilirii ar fi evitarea făinării pentru că nu se mai transmite bacteria așa ușor; formarea de păienjeniș în vie și consumul mărit de resurse ce se duc la struguri.
O chestie delicată la copilit ar fi că via nu trebuie totuși chelită de frunze. Unele joarde sunt sterpe și nu au struguri pe ele, dar asta nu înseamnă că le eliminim pe toate cele sterpe. Fotosinteza are loc în special prin frunze și avem nevoie de ea permanent.
Regula de bun simț pe care o aplic eu aici este: la trei joarde sterpe găsite, două dispar complet, iar a treia este scurtată de decor.
Mai vreau să adaug doar atât: oamenii pe care eu ii cunosc nu fac asta, dar recomandările specialiștilor zic ca după copilire via să fie stropită măcar cu piatră vânătă (orice compus cu asta la bază: Champ, Melody etc). Adăugați lângă un compus contra arahnidelor și o rezolvați până la cules.
Să vină strugurii!