Iată o întrebare pe care nu credeam că am să mi-o pun vreodată-n viața asta, anume, cât de mult contează cositorul în electronică? Mai exact, calitatea lui?
Și m-am lovit de treaba asta acum, la fabricarea ciupercilor. Vedeți voi, acolo am avut de-a face cu multă electronică, însă problematică era lipitura de la LED deoarece o temperatură mărită pentru un timp îndelungat pe el l-ar fi ars. Și am ars cred că vreo 10 – 12 LED-uri până ce mi-am dat eu seama că problema nu e la mine.
Între noi fie vorba, am fost tentat primele 5 LED-uri să mă las de electronică deoarece credeam că mi-am ieșit din mână…
Revenind, problema era cositorul care, spre norocul meu, a fost în cantitate mică și m-am simțit nevoit să-l înlocuiesc cu altul. Atunci mi-am dat seama, de fapt, cât de important este cositorul deoarece cu cel nou mergea totul uns, ca pe roate. LED-ul nu se mai ardea, iar lipitura nu mai era rece (neuniformă).
Hai să vedem acum, de fapt, ce trebuie să luăm în considerare atunci când alegem cositorul:
- De departe, cel mai important aspect este punctul de topire al cositorului. Acesta trebuie să se topească foarte repede la contactul cu stația de lipit. Temperatura mare de topire duce la un contact prelungit cu un punct ce trebuie cositorit pe o placă de bază și arderea acesteia.
Dacă arzi un LED, nu e mare pagubă că se găsește de cumpărat. Dacă arzi o placă de bază în zona de alimentare a unui laptop, un PCB (Printed Circuit Board) costă și 1000 de lei.
- Grosimea firului de cositorit, grosime în care intră și faptul că este bicomponent: are pastă Flux inclusă în acesta. Cea mai bună grosime ar fi Ø1 mm, iar procentul de pastă de Flux este peste 2%.
Notă: Pasta de flux influențează foarte mult aderența metalelor la cositor. Este ca un decapant și pentru cei trecuți de era comunismului, atunci se folosea pastă decapantă într-o cutie gri. Acum, Pasta Flux este numită și Sacâz.
Ăstea sunt principalele caracteristici. Sigur, vorbim și de conductibilitatea electrică ulterioară cositoririi, cât și tipul de fir cositorit, fiind corelate amândouă. Înainte exista tipul de cositor pe bază de plumb sau fără plumb, însă datorită toxicității acestuia, mai nou nu se mai fabrică pe bază de plumb.
Iar ca idee, cositorul ăsta de la Hornbach cam întocmește toate cerințele. Testat de mine și merge uns.