Vă spun sincer că nu am luat în considerare avertizările ăstora de la Meteo pentru că acolo de obicei se minte cel mai mult. Am văzut ieri că ningea, am dat și o tură frumoasă de Herăstrău (da, știu, știu, se numește parcul Regele Mihai I, pentru mine tot Herăstrău e), cu zăpadă și tot tacâmul. Mi-a plăcut, de ce să zic, dar tot n-am luat în considerare că o să se depună strat consistent de zăpadă.
Nu mai zic de faptul că am trecut de jumătatea lui Februarie, deci practic mă aștept la primăvară din clipă-n clipă. Numai de zăpada asta nu aveam eu chef acum, mai ales în București unde urmează să se mocirlească ceva de vis.
Dar m-am trezit de dimineață, m-am dus să îmi fac mendrele și am aruncat o ocheadă pe geam. Mi-a stat inima: stratul gros, de opt centimetri depus. Aoleu, stai să vezi acum cât stau la dezăpezit (nu mă lasă intuiția, 25 de minute am dat la zăpadă de mi s-a încălzit și motorul diesel pe loc stând).
Numai că nu am observat doar asta, ci faptul că aveam trei persoane înfipte în garduri / pomi / stâlpi pe tot drumul către muncă. Și stau și mă gândesc, oare oamenii au uitat cum trebuie să te comporți pe timp de iarnă? Așa că uite, scriu eu aici ce e de făcut în astfel de condiții, nu de alta, dar tot așa e până miercuri, iar după există risc de polei în special dimineața.
- Țineți cont de indicațiile autorităților, în special dacă aveți acces la vești despre străzi închise. Unii copaci nu pot ține greutatea zăpezii în spate, fiind bătrâni sau uscați și se mai surpă pe stradă.
- Cu toate că țineți cont de indicațiile autorităților, nu vă puneți baza că se va dezăpezi. Istoria iernilor în România ne arată că autoritățile mereu sunt luate prin surprindere, așa că dacă nu puteți pleca de acasă cu mașina, amânați drumul sau alegeți alt mijloc de transport.
- Totuși, aveți treabă cu mașina pe drum iarna, cum sunt și eu de altfel. Dezăpeziți mașina complet. COMPLET! Nu vreți să știți ce distractiv e să sară zăpada pe mașina din spate și să pună o frână bruscă. Știu că nu vă lovește pe voi, dar poate se duce în vreun gard și e și mai rău pentru ei. Nu mai zic că e și contra legii, motiv pentru care se dă amendă.
- Vorbind de frâne bruște, n-au ce căuta în repertoriul vostru. Păstrați distanța, mergeți mai încet ca de obicei, asigurați-vă și puneți frâne din timp.
- Lăsați pietonii să traverseze. Nu e o senzație plăcută să îți intre zăpada în ochi, eviți un eventual accident datorat alunecării pietonului în fața mașinii de pe trotuar (știți, gheață, adidași și alte motive). În plus dacă ați plecat de acasă cu mentalitatea de a lăsa pietonii să traverseze, mai scutiți câteva frâne bruște.
- Nu am zis nimic de anvelopele de iarnă pentru că nu cred că mai e cazul, dar în cazul în care nu aveți echipate, lăsați dracului mașina acasă. Serios, e pentru binele vostru, nu riscați să vă fărâmați.
- Am zis cât de importantă e presiunea în roți la o mașină, pentru că asigură o aderență optimă, stabilită de producătorul mașinii. Tot acum zic că ar fi bine ca presiunea în anvelope să fie la un 1.8 – 2 bari. Mărește enorm pata de contact a anvelopei pe asfalt. Pardon, mă scuzați, pe zăpadă.
Ăstea sunt principalele chestii. Ajungi mai greu, dar te bucuri măcar că ajungi în regulă. Căldură ai în mașină, deci nu ai de ce te grăbi, radio-ul vă merge, auziți și voi știrile. Dar sunteți în siguranță.
(sursă foto: Freepik)