Cu toate lucrările ăstea la instalația electrică, una din cele mai mari probleme ale mele a fost „cum leg firele între ele în doză?”
Pentru chestia asta, există vreo câteva soluții prezente pe piață (românească în special, pentru că am văzut și la americani alte soluții pe care pe la noi nu PREA le găsești):
- Deizolat cabluri, răsucit între ele strâns și izolat cu bandă izolatoare.
- Varianta 1 + cositor pe ele (topit, cu pistolul de lipit).
- Varianta 1 + conector cu răsucire pentru fire (asta am văzut-o folosită pe la americani preponderent).
- Clemă rapidă cu șurub, pentru conexiune la capăt sau pentru conexiune cap la cap.
- Clemă rapidă Wa-Go.
Eu am ales ultima variantă, să merg pe WaGo și vă explic și de ce.
Am vorbit cu electricianul, eu fiind sceptic cu privire la clemele WaGo. De fapt, eram cumva sceptic cu tot ceea ce înseamnă cleme rapide. NU aveam încredere în ele din terțe motive (la cele cu șurub există riscul să iasă firul din conexiune, testat).
El m-a sfătuit cu clemele WaGo deoarece sunt destul de sigure prin sistemul lor de conexiune: fiind o clemă cu arc, are un suport ce ține împins firul pe o muchie tangentă în interior. Asta înseamnă o conexiune sigură, stabilă și uniformă pe toată circumferința firului.
Am luat o clemă inițial (v-am zis că sunt sceptic?) și am testat dacă e sigură (nu iese firul ăla de acolo fără luptă) și apoi am tăiat-o să văd ce e în interior. Și mi-a fost confirmată prinderea uniformă.
De acolo, am ales calea asta pentru a face conexiuni electrice.
Cum se folosește clema WaGo?



Personal, mie mi-au schimbat stilul de lucru și viteza de lucru aceste cleme. Am reușit să mufez toate firele fără prea mari bătăi de cap în timp record, iar la conexiunea cap-scară, am putut să scot firul din clemă și să fac jonglerii până ce am nimerit firele în doză (da, știu, ar fi trebuit să știu exact care sunt firele. Ghinion, nu le-am trasat.)
Observații (de mare importanță)
Atunci când cumpărați cleme WaGo, atenție mare să nu cumpărați cleme tip „WaGo” dar de la alt producător. Multe dintre ele sunt niște petarde ordinare care nu suportă același curent pe ele, existând riscul de a se topi în doză și, Doamne Ferește, de a porni un incendiu!
De altfel, orice intervenție asupra instalației electrice ar trebui făcută de un electrician autorizat! Dacă nu vă pricepeți sau vă este frică, nu vă apucați de lucru! Aici găsiți instrucțiuni, însă nu pot controla ce greșeli se fac în practică. Tocmai de aceea explic și greșelile, pentru ca voi să le evitați pe cât posibil!