Dacă dățile trecute am vorbit despre normele de poluare și importanţa lor când vine vorba de ITP, astăzi vom vorbi despre cinci elementele cheie ce influenţează noxele maşinii.
Pentru asta, trebuie să înțelegem cum funcționează un motor cu combustie internă. Luăm schema de funcționare pentru un motor modern:

Eu le-am împărţit în 5 categorii, anume:
- Admisia de aer (grupa roșie). Aici intră tot ce este înainte de galeria de admisie aer în motor în care se găsesc montate și injectoarele. Pe motoarele mai noi, acestea sunt montate pe motor, cu capul injectorului în blocul motor direct, iar aceasta se numește “injecție directă”. Menţionăm:
- Filtrul de aer, cel ce filtrează aerul ce intră în motor. Dacă acesta este prea vechi și îmbâcsit, aerul nu mai circulă cum trebuie și se creează un amestec sărac. Am vorbit despre schimbarea lui aici.
- Debitmetrul de aer care măsoară debitul de aer ce intră în motor cu ajutorul vitezei și a unei secțiuni prestabilite de către proiectanții motorului.
- Clapeta de accelerație (throttle body). Cu ajutorul ei se modifică debitul de aer ce intră în galeria de admisie.
- Senzor de presiune atmosferică. Datorită altitudinilor diferite la care mașinile circulă, aerul poate conține mai mult sau mai puțin oxigen. Senzorul acesta zice la ce altitudine te afli cu ajutorul presiunii atmosferice, iar ECU știe să facă corecția de combustibil funcție de oxigenul din aer.
- Controlul noxelor și a aprinderii (grupa verde). Aici intră marea majoritate a senzorilor ce controlează propriu-zis injecția, cât și aprinderea motorului:
- Valva EGR: Aceasta, în funcție de turația motorului, este comandată electronic de către ECU și deschide un solenoid ce permite recirculaţia gazelor arse în galeria de admisie pentru noxe mai bune.
- Senzorul axului cu came determină poziția axei (sau axelor) cu came & poziția camelor, transmiţând astfel semnal de scânteie la bujie.
- Senzorul de poziție a vibrochenului face același lucru ca cel pentru axe cu came, doar că determină poziția pistoanelor funcție de rotația vibrochenului. Astfel se determina PMI și PMS (punct mort inferior și punct mort superior al pistoanelor).
- Senzor de detonaţii: acesta reglează avansul astfel încât în motor să nu apară detonatii și să existe riscul autoaprinderii sau, mai rău, exploziei motorului în loc de buna lui funcționare.
- Senzor de temperatură care verifică temperatura agentului de răcire al motorului și reglează totodată turația motorului. Poate chiar ați observat că la rece, mașină stă mai turată ca de obicei.
- Sondele de oxigen. Marea majoritate a mașinilor au 2 sonde de oxigen. Prima este responsabilă de verificarea punctului de rouă și determinarea cantității de oxigen rezultate în urma arderii. În funcție de ea se reglează amestecul pentru a fi optim. A doua sondă măsoară eficienţa catalizatorului și dă valori ce introduc corecturi primei sonde.
- Alimentarea cu combustibil (grupa albastră + o greşeală de diagramă):
- Injector care, așa cum am zis mai sus, poate fi montat pe galeria de admisie (injecție indirectă) sau direct pe blocul motor (injecție directă). Acesta pulverizează exact cantitatea necesară de benzină în camera de ardere pentru un amestec stoechiometric optim (14:1).
- ECU. El este creierul mașinii; toți senzorii de mai sus duc valori către ECU. Are stocate valori prestabilite pentru a analiza aceste valori și, în funcție de acestea, reglează alimentarea cu combustibil a motorului. De altfel, e foarte sensibil la abaterile senzorilor.
- Pompa de combustibil (aici e greșeala, deoarece am încadrat-o greșit) este responsabilă de transferul combustibilului către injectoare, cu o presiune bine calculată pentru o pulverizare eficientă. De obicei, ele au un filtru înaintea lor, iar acesta poate împiedica distribuția cu presiunea prestabilită.
- Senzor de presiune a combustibilului, pentru verificarea pompei de combustibil și ajustarea injectiei în funcție de acesta.
- Aprinderea (grupa maro) ce se ocupă de scânteia necesară aprinderii amestecului de aer şi combustibil.
- Bujia, ce dă efectiv scânteia în camera de ardere, a cărei importanţă este foarte mare, influențând în mod direct cantitatea de oxigen rezultat în urma arderii. Cum se schimbă gășiți aici.
- Bobinele de aprindere, ce fac legătura între ECU și bujie, prin convertirea semnalului de aprindere a bujiei într-un curent de înaltă tensiune (vorbim aici de 20kV).
- Aici am pus și controlul VVT, ce determină avansul și aprinderea în funcție de poziția hidraulică a axului cu came. Marea majoritate a mașinilor au în prezent montat sistem VVT.
- Controlul de purjare a vaporilor (grupa cu negru). În rezervor se formează vapori de benzină care ar polua natura dacă s-ar degaja în aer liber:
- Canistra de purjare a vaporilor care în interior are un filtru de carbon activ pentru a prelua acești vapori de benzină și a-i filtra înainte de a-i degaja în natură.
- Solenoid de purjare ai acestor vapori.
- Supapă controlată de către solenoidul de purjare.
Orice abatere a acestor componente influențează mersul motorului și implicit și noxele. Dar, pentru că producătorii s-au gândit la noi, au introdus un sistem prin care se afișează erori în funcție de defectul survenit sau valoarea incorectă măsurată.
(sursă foto: Wikipedia)