Am promis data trecută că voi detalia întru totul cum se chituiesc rosturile.
Motivele principale pentru care nu am făcut-o în același post sunt 2 mari și late:
- Ar fi fost un articol atât de lung încât cred că m-ați fi dat în toate direcțiile. Nici Argeșul nu m-ar fi spălat.
- N-aveam nici un detaliu cum se face.
În schimb m-am lovit de problema înlocuitului de chit de rosturi la mine la apartament. Apartamentul pe care l-am cumpărat a avut pus un chit de rosturi care, să vă spun sincer, cred că a fost pus cu mistria. Cert e că după aproximativ 2 ani a început ușor ușor să sară din loc, până am rămas cu jumătate sărit în tot holul.
O priveliște de vis, vă spun. Să vezi golurile sărite ca la balamuc, mă luam cu mâinile de păr mereu. Mai să zic că aș fi putut să îmi provoc singur chelie în stadiul ăsta. Partea cea mai proastă e că am și amânat atâta timp, asta datorită dificultății scosului chitului vechi.
Dar am avut o sculă, o sculă ce m-a scos din toate probleme cu scosul chitului vechi. O sculă multifuncțională (da, mă, așa îi zice, pe cuvânt de onoare, ce-aveți?) care are o pânză cu care poți face STRICT asta. Ce să mai, s-a potrivit ca o mănușă totul.
Materiale necesare:
- Chit de rosturi. Cum am zis, folosiți de la Ceresit. Pe lângă prețul avantajos, are și cele mai bune proprietăți antibacteriene, pentru că trebuie să ofere și acest lucru chitul de rosturi, în special în bucătărie, chit că sună aiurea.
- Apă. Caldă. Să nu vă degere degetele când lucrați.
Scule necesare:
- Cum am zis mai sus, acea sculă multifuncțională cu pânza prestabilită pentru răzuit chituri de rosturi.
- O drișcă de cauciuc, special concepută pentru aceste chituri.
- O găletușă / un castron.
- Un burete pentru a curăța după voi.
- Un lighean în care să puneți apa aia ce nu vă dă degerături.
Cu pânza echipată pe multifuncțional, treceți printre gresii, pe fiecare rost, pentru a zdrobi chitul vechi.
ATENȚIE!
Se face extraordinar de mult praf. Inițial am crezut că nu, dar se face, nu te joci. Plus de asta, gălăgie grupa mare, aviz celor ce fac procedura la bloc. I-am terorizat pe ai mei 2 ore, noroc că nu eram în programul de liniște…
Preparați chitul de așa natură să iasă ca o pastă ce curge. Inițial, eu am făcut greșeala să îl fac prea gros și să fie greu de aplicat. Mai e faptul că el se usucă foarte repede, așa că dacă e mai fluid, mai prelungiți (nu cu mult, nu vă imaginați) durata de uscare.
Prepararea o faceți în găletușa aia de am zis mai sus și turnați cu ea în cateva goluri dintre gresii. Turnați din aproape în aproape, datorită uscării rapide. Dacă stă în recipient, el mai poate fi amestecat apoi cu apă pentru a îl înmuia la loc.
Pur și simplu, cu drișca înclinată la un unghi de 30° față de gresie, treceți cu ea, împingând chitul în rosturi. E o mișcare destul de ușoară, treceți cu ea inclusiv peste gresie, nu vă concentrați să dați doar în rosturi. Scopul e să aplicați cât mai repede.
După 15 minute, ar trebui să arate așa:
Tot după aceste 15 minute, umpleți ligheanul cu apă, înmuiați buretele în aceasta și începeți să curățați efectiv gresia cu buretele. Partea bună e că puteți trece peste rosturi ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Spălați tot. Partea proastă e că veți face minim 3 spălări, pentru a scoate totul. Eu am făcut 5.
După 24 de ore, chitul va fi tare. Aș mai avea să adaug o observație aici: Dacă aveți cumva plăci de gresie (sau faianța, dar în special la gresie se întâmplă) care joacă, nu vă așteptați să țină mult. O să sară în timp. Mai degrabă așteptați-vă ca acea placă să crape…