Ceraltin – ceară de altoit și butășit

Încep prin a spune că față de prezentarea generală a acestui produs, e de luat în calcul că se folosește (cu brio) la butășit, procesul de înmulțire a unei plante prin joarde tăiate. Acest Ceraltin se poate folosi la vie, trandafiri sau orice joardă ce are nevoie să-și mențină seva în ea pentru altoit.

La altoire, joardele ce se pregătesc de iarna pentru altoit se dau la capete cu această ceară. Are în ea substanțe nutritive, elimină oxidarea și scurgerea sevei din crăcuță și oferă o protecție contra stresului abiotic (oscilații de temperatură și secetă) și biotic (insecte, viruși, bacterii). Aceasta se mai folosește și atunci când se altoiește, deși nu este o cantitate mare pentru multe altoiri. Pentru altoiri, o să fac un alt articol.

Așa arată joarda sănătoasă înainte de ceruire. Trebuie să fie verde și să nu „plângă”: să nu piardă seva.

Ei bine, eu o folosesc cu aplauze la vie când butășesc. Plecând de la faptul că via la butășire o trec prin parafina unei lumânări topite, același principiu îl aplic și cu Ceraltin. Diferența este că la lumânare dau foc și aștept să se topească parafina, pe când Ceraltinul îl topesc în baimarin: pun recipientul într-o crăticioară cu apă care clocotește și se topește din schimb termic cu apa caldă.

Ceara trebuie să fie cât mai lichidă pentru a adera foarte bine la vie.

Teoretic, după imersare, joarda se lasă la temperatura camerei pentru ca ceara să se întărească, dar eu am preferat să pun via într-un pahar cu apă rece (cât mai rece cu putință) pentru câteva secunde. Așa cum ceara se topește în contact cu apa caldă, se va întări instant la contactul cu apa rece, sigilând capul joardei.

Atât de simplu se folosește! Eu deja o am de doi ani prin gospodărie și estimez că îmi mai ajunge încă doi pentru ce înmulțesc pe viitor. O investiție infimă dacă iau în calcul rezultatele pentru că la momentul actual am vreo 60 de joarde la butășit pe care vreau să le plantez în curte, în locurile unde am extins bolțile.


Lăsați un comentariu