Ceas de perete 2

Pe lângă ceasul făcut din bucăți și pe care l-am expus pe aici acum ceva vreme, am mai avut un ceas făcut pentru un coleg de muncă.

A apucat să vadă ceasul de care am vorbit la momentul acela pe viu și i-a plăcut ideea, așa că a zis să îi fac și lui unul, doar că nu pe modul acela, ci dintr-o bucată de lemn. O felie de lemn cum s-ar zice.

Zis și făcut, se rezolvă. Știți care a fost cea mai dificilă misiune în toată treaba asta? Să găsesc lemnul.

Am căutat de mi s-au lungit urechile și mi-au ieșit ochii din cap o bucată de lemn uscată. Aș fi putut să mi-o concep cu propriile mele mâini. Problema cea mai mare stătea în niște criterii de îndeplinit:

  • O felie de lemn dreaptă. Sau planată pe ambele fețe.
  • O felie de lemn destul de mare în circumferință, să zicem un 30 de cm.
  • O felie de lemn uscată. Pentru a nu exista riscul să crape ulterior.

De aici a fost destul de ușor: mi-am printat un șablon cu 6 linii intersectate la mijloc pentru a putea avea unghiurile bine stabilite (6 linii determină 12 capete, adică orele), le-am trasat și pirogravat ca la celălalt. La ora 12 am tras 2 linii, să știu și eu care e ora 12.

Am dat toată coaja aia jos de pe margine pentru că oricum ar fi sărit și am făcut o rază de jur împrejur de 6 mm.

Din centrul liniilor trasate mai devreme am plecat cu o decupare pentru mecanismul de ceas. Nu știu de ce nu apare de fapt pe site la Hornbach pentru că eu l-am cumpărat de acolo, direct. Decuparea este de 55mm x 55 mm, adâncă de 15 mm.

Scuzați la mine gaura mare din centru, a sărit nodul. L-am pus la loc, nu a rămas gol.

Bine, vorba fie între noi, adâncimea eu am făcut-o strict de 10 mm, pentru a nu strica lemnul, să nu am riscul de crăpătură în zona aia. Plus de asta, am pus niște ramforsări pe spate de 10 mm grosime, de rigidizare (din lemn, nu din metal), ramforsări care servesc și ca prindere în perete.

Încă o mențiune aici: am dat gaură în centru pentru ca mecanismul să treacă pe fața cu orele, să afișeze ce trebuie. O gaură de Ø10 a fost suficientă.

De șlefuit am șlefuit totul la mână, elegant, eficient, pentru a fi o suprafață fină la atingere înainte de vopsea, o vopsea de nuc. Aici am greșit un pic pentru că nu credeam că va suge atâta vopsea lemnul ăla, și a ieșit cam întunecat. Mă așteptam să iasă ca celălalt, mai deschis. N-am avut noroc.

Cu toate astea, e foarte eficient. Live vă zic că și acum funcționeaza de duduie. Dacă clientul mi-e mulțumit, pun capul pe pernă fericit.


Lăsați un comentariu