Pentru a putea turna beton, trebuie să ai două lucruri esențiale în curte:
- Mână de lucru sau betonieră, pentru că e greu la betoane. Pe toți îi vei auzi văitându-se de asta.
- Cofraje făcute pentru soclul unde se toarnă beton.
Pe vremuri, cofrajele se făceau din lemn brut, scândură nerindeluită și verde. Precizia de execuție a acestui cofraj nu este una foarte mare, dar ai nevoie de ceva solid pentru a putea susține greutatea întregului beton turnat.
Se poate ca în unele situații să nu ai nevoie de cofraj. Exemplu: eu când am înlocuit boilerul de la baie, soclul lui a fost mai jos față de zidire cu aproximativ 6 centimetri. Pentru a putea ridica la nivel boilerul, am turnat beton direct, pe loc, cofrajul fiind oferit de către structura veche, gresia existentă și pereți.
Pe exterior în schimb, unde am turnat recent, am avut nevoie de niște cofraje destul de bine făcute. De jur împrejur am folosit, așa cum am zis, lemn de brad. Am folosit din resturile care erau în curte. Și se întâmplă câteodată să nu poți face un cofraj dintr-o bucată. Dacă ai de turnat 10 metri lungime de beton, cea mai lungă scândură pe care o găsești pe piață este de 6m.
Ele pot fi înnădite la mijloc cu alt lemn, pur și simplu făcând o prelungire. Mare atenție când bateți cuiele / prindeți șuruburile: puneți-le din interior spre exterior, vârful să fie în afară. Nu de alta dar e posibil să vă rămână apoi în beton și nu veți mai putea decofra.
Eu am ales să ramforsez aceste cofraje cu țăruși de lemn destul de lungi, ascuțiți la un capăt și bătuți în pământ cu simț de răspundere. Dacă vreți să turnați pe un anotimp destul de ploios (nu în mijlocul verii), trebuie să aveți suprafață de așezare destul de mare pe care să se descarce aceste tensiuni apărute în urma turnării betonului.
Și am zis că pe vremuri se folosea lemn brut de brad, dar am folosit și eu în zilele noastre. Însă dacă aveți nevoie de o suprafață de turnare beton foarte fină la margine (un planșeu ce se vede), se folosește Tego. Este special conceput pentru cofrajele de beton și vedeți la blocurile ce se construiesc noi (mai ales în București) aceste cofraje de beton construite din Tego.

Un mic truc de folosit pentru stâlpii de beton: puteți alege să îi faceți pe rotund oricând cu un tub de drenaj de apă pluvială de diametrul dorit. Am și aici un exemplu: stâlpii de la terasa construită acum ceva vreme. Am folosit tub de Ø200 mm în care am turnat betonul. Rezultatul? Suprafață lisă și frumoasă.
Încă o chestie pe care trebuie să o știți despre cofrajul de beton: este un dispozitiv ce ajută la turnarea încastrată și nu este refolosibil. Pe scurt: lemnele sunt folosite o singură dată. Greu recuperezi lemnul astfel încât să poată fi folosit și în alte scopuri în afară de foc sau reciclare sub formă de OSB / PAL. Valabil și pentru tubul de PVC: nu puteți lăsa tubul acolo, iar pentru a-l scoate trebuie tăiat.
(P.S. În poza principală este un alt exemplu de cofraj turnat într-o suprafață deja existentă.)