Te uiți și tu ca tot omul în călindar și vezi că ești în octombrie. Ba mai mult de atât, te uiți și vezi că APROAPE a trecut octombrie și curând vezi că o să vină mare frigălău. Te uiți și pe geam și vezi soare, frumos afară, douăzeci de grade și nu înțelegi ce se întâmplă. Îți spun eu ce se întâmplă: e ultima strigare că vine iarna.
Așa că te apuci și cauți pe internet pe unde să montezi anvelopele de iarnă, că doar nah, ce să și faci la sfârșit de octombrie? Cam așa am făcut și eu săptămâna trecută când m-am dus la vulcanizare să îmi montez anvelopele de iarnă. O fi la București cald, dar pe deal am văzut brumă deja de 2 săptămâni.
Personal, pentru cei din București recomand vulcanizarea HilServ. Sunt singurii unde am reușit să scot roțile echilibrate pe toate mașinile conduse de mine până acum. Înainte de a-i descoperi, mereu ajungeam înapoi în vulcanizare că mă trezeam pe la 90 de km/h că face volanul o sârbă în mâna mea.
Am fost liniștit, cu anvelopele mele DOT 2022 și floare pe ele de zici că le-am scos din fabrică să le montez și am așteptat cuminte să se apuce de ele. Mașina a fost ridicată pe stânga complet și apoi pe dreapta. S-au demontat roțile față / spate pe fiecare parte și am constatat că anvelopa de pe față era mâncată pe interior. Concluzia celui de la vulcanizare a fost că am direcția dereglată.
Mno bun, lasă că o fac apoi. Pe lângă asta, fostul proprietar de la care am luat-o a recondiționat caseta de direcție la un centru specializat. Acum eu nu contest calitățile celor ce au recondiționat caseta aia de direcție, însă poza de jos o face…

Și uite cum găsești informații nici nu știai că ai nevoie la un simplu schimb de anvelope la mașină. Evident, vedeți cantitatea aia de noroi pe brațe. Oricât aș spăla eu mașina, aia nu dispare așa cu una, cu două. Primăria nici acum nu mi-a făcut drumul și nici nu cred că mai am vreo șansă anul ăsta (sau în vreun an…)
Bun. Back in business, a lăsat partea stângă jos și a ridicat și partea dreaptă. Aceeași situație cu roata față: mâncat pe interior. Mie mi s-a cam părut ciudat încă de acolo ca ambele roți să fie mâncate bine pe interior. Așa că am zis după ce termin vulcanizarea să bag capul și la cei de la direcție.
Am dus mașina pe stand, și-a pus mecanicul panourile acelea în care se reflectă laserul când face calibrarea, a făcut ce a zis calculatorul și direcția mea era bună. Nu perfectă, nu erau toate în verde să zicem, dar era la limite, nu ieșite din ele.
Că m-am uitat eu nedumerit a fost una, dar să fi văzut fața lui când a văzut că nu înțelegea ce se întâmplă. M-a și întrebat de ce am venit la el? I-am zis că anvelopele față sunt mâncate pe interior, ambele, i le-am arătat și cred că a înțeles de la distanță ce are de făcut. A pus mâna pe un levier mare și s-a băgat sub mașină să hâțâne toate cele pe acolo.
M-a chemat și pe mine și mi-a arătat un joc în bucșile basculei foarte mari. Aproape prea mari, fapt ce duce la deschiderea roților în timpul accelerației bruște. Un motor de 2.2, cu cutie automată accelerează destul de tare, așa că am fost predispus acestei tociri cu bucșile „lovite”.
Ce e de învățat din asta? Simplu: câteodată e posibil să aveți niște probleme de care nici nu știați că le aveți și dacă vi se pare ceva suspect, nu vă sfiiți să întrebați ce se întâmplă. Iar partea cu direcția recomand măcar o dată la doi ani să se facă. Sau 40.000 de kilometrii. Așa afli dacă ai probleme pentru că direcția în teorie nu se dereglează decât dacă apar uzuri majore.
Iar cauzele unei direcții duse pot fi mai multe:
- Jocuri în bucși, bielete sau pivoți. Bucșile brațelor, pivoții de pe brațe dinspre roată sau bieletele de direcție (partea de cap de bară, care e piesă de schimb). Drumurile de la noi le solicită divers și intens, deci cedează.
- Dereglare efectivă după o intervenție anterioară. Adică cineva a zis să vă facă și direcția dar nu i-a ieșit.
- Alte elemente de suspensie uzate, cum ar fi: amortizoare, flanșe cu rulmenți din capul acestora sau lovituri ale brațelor.