Ce faci când ți se ia curentul des în casă?

Articolul ăsta e special dedicat persoanelor ce doar s-au mutat la apartamentele lor. Asta pentru că am fost și eu acolo, alături de proprietarii din 2 blocuri noi construite.

Când m-am mutat la apartamentul ăsta nou, construcția a fost făcută ok. Adică chiar ok, dacă mergi pe stradă și vezi blocurile noi construite, te iei cu mâinile de păr: stâlpii de beton sunt mult prea subțiri pentru ce mastodont se ridică, nu sunt în aceeași linie, plăcile de beton sunt strâmbe ca naiba…

Ei bine, aici din punctul ăsta de vedere nu au fost probleme. Am văzut blocul de jos până sus în construcție. Problema a apărut mai târziu, după ce m-am văzut mutat de ceva vreme.

Ce am pățit?

Ca un om normal care are de tranzitat drumul ăsta către Provincie (pentru că trebuie să recunoaștem, Bucureștiul e plin la momentul actual de oameni din provincie. Nu e un lucru rău, dar de asta sunt și aglomerațiile care sunt de weekend), am plecat vineri și m-am întors duminică.

La retur, am găsit o mare baltă în bucătărie și un miros de nu știam încotro să o apuc. Am mai avut ceva probleme cu curentul pe timpul iernii și simțeam că mi-e frig dacă nu mai pornea centrala, așa că știam că e sărit și trebuia să îi dau drumul. Dar acum a fost vară și cred că s-a luat foarte aproape de cum am plecat, altfel nu îmi explic cum a trebuit să arunc tot ce era în congelator.

Am dat mereu vina pe fluctuațiile de tensiune de pe rețea ce declanșau siguranțele din tablou, dar după ce am vorbit cu electricienii mei la muncă, am ajuns la concluzia că de fapt ar fi diferențialul însuși de vină.

Eu și încă 120 de apartamente aveam problema asta, iar toți aveam un diferențial montat de la Total Green. Foarte ieftine, îți faci treaba cu el, dar sare când ți-e lumea mai dragă. Așa că am zis să îl înlocuiesc cu ceva mai sus.

Și aici încep de la firma Schneider ca fiind cea mai de jos recomandare din punctul meu de vedere, dar totuși ok, și urc până la Schrack, ce am pus și la țară în tablou, cu care nu am probleme absolut deloc nici la momentul actual. Alte recomandări ar fi: ABB, EATON, GEWISS, LEGRAND. Chiar și ETI ar fi ok.

La momentul ăla, după cum se vede, am pus un ABB. Am avut grijă să fie pe curbă B și nu C. Cel pe curbă C se pretează, conform normativelor, în instalații industriale, iar pentru uz casnic este cel cu curbă B, având o protecție mai bună d.p.d.v. casnic.

Au trecut la momentul actual 4 ani de când am pus acel diferențial. Nu mi-a mai sărit curentul așa întâmplător niciodată de atunci. Și nu e stricat pentru că l-am testat. Un pic cam ca la țară, ce-i drept, făcând un scurt pe traseul de curent, dar funcționează cum trebuie.

Așadar, pentru toți cei ce vă mutați în complexe noi, verificați să vedeți firma de siguranțe din tabloul electric și dacă nu ați auzit niciodată de acea firmă, faceți un pustiu de bine să vă scutiți de diverse neplăceri pe viitor.

Notă: Nu recomand să umblați voi dacă nu aveți acreditare pe acest domeniu sau măcar experiență. Eu am tot lucrat cu ele și mi-au plăcut, știu cam cu ce se mănâncă. Vă pot îndruma cu ce e de făcut, dar dacă nu vă pricepeți sau vă pricepeți, dar vă este teamă, chemați un specialist. Mai bine așa decât să aveți probleme.

În cazul în care interveniți, nu uitați să decuplați generalul de la scară. Acesta este situat la contorul de curent al fiecărui apartament la parterul blocului. Să nu vă electrocutați cumva…


Lăsați un comentariu