Ce este bentonita și cum se folosește?

Data trecută am zis că am pus bentonită la vin pentru a-l limpezi. Haideți să vedem ce este bentonita și cum se folosește.

Bentonita este o substanță naturală, o argilă am putea spune ce își mărește volumul și acționează în mod electro-static, pentru a atrage și a absorbi particulele aflate în suspensie în vinul tulbure și a favoriza depunerea lor la fundul vasului. Vorbim aici de bentonita alimentară, care este agent de limpezire pentru băuturi alcoolice și nealcoolice: vin, oțet, cidru sau sucuri.

Administrarea bentonitei:
  • Pentru vinurile roșii personal nu recomand folosirea bentonitei. Niciodată nu am reușit să îl las roșu dacă i-am dat bentonită, mereu a ieșit rose sau, mai grav, alb (grav datorită faptului că voiam roșu).
  • Pentru vinurile rose, se folosește 1g / 1L de vin. Practic, la o damigeană vin 54 de g de bentonită.
  • Pentru vinurile albe, cantitatea se dublează, devine 2g / 1L de vin.

Anul acesta am folosit CLAREX, cu recomandarea de a folosi 80g de Clarex la 100L de vin. Calculele sunt făcute cu regula de 3 simplă dacă aveți alte cantități de vin.

Ea se prepară în prealabil cu o zi, amestecând acele 80g de Clarex cu 200 ml de apă rece. Amestecului rezultat i se adaugă încă 300 ml de apă fierbinte, apoi toată compoziția se fierbe 5 minute. După fierbere, se lasă în repaos 24h înainte de adăugarea la cantitatea de vin. Pentru a le amesteca, am folosit un borcan.

Exemplu de calcul:

100 L vin ………. 80 g CLAREX ……….. 200 mL apă rece ………. 300 mL apă fierbinte
140 L vin ………. 112 g CLAREX ……….. 280 mL apă rece ………. 420 mL apă fierbinte

Calculul poate fi extrapolat la orice cantitate.

Asta este ce a rămas.

Consistența ei este ca o gelatină. Înainte de a o administra, recomand a se amesteca din nou. Dacă este destul de groasă si nu poate fi turnată ușor, puteți adăuga puțin vin.

Se adaugă ușor în vinul transferat (cel de care am vorbit data trecută) în damigeană, sub formă de firicel subțire, amestecând continuu în damigeană cu o spatulă în timpul adăugării. Se lasă 2 ore în repaos, apoi se amestecă din nou toată cantitatea de vin.

Tips & tricks:

Pentru amestecare mult mai ușoară, eu am folosit așa ceva:

Acesta e un malaxor făcut pe poziție ce nu oxidează în contact cu vinul, dar este și ușor de băgat pe gâtul damigenei.

Malaxorul este făcut dintr-o bucată de lemn de Ø10 mm cu 3 bride de plastic de fixare (șoricei, pe numele lor românesc) puse la 120° echidistant. Ăsta l-am prins în bormașină și a fost foarte ușor la amestecare în timpul administrării.

Asta e tot. Se lasă, cum am zis și cum scrie și pe instrucțiuni, 10 zile la limpezit, apoi poate fi tras și consumat fără probleme.

Din punct de vedere siguranță pentru a-l bea (completarea vine în urma administrării cu SO2 la primul pritoc), durata minimă de consum după administrarea dioxidului de sulf este de 21 de zile. Cu încă 10 zile adăugate, depășim cu mult timpul minim de așteptare.


Lăsați un comentariu