Cazan pe foc pentru apă caldă

Am vrut dintotdeauna toate condițiile la țară, atât eu cât și soția, iar în momentul în care am ajuns la țară, am fost puși într-o situație un pic mai ciudată, anume:

  • Curentul exista, era tras, doar că era debranșat datorită unor probleme apărute la contract.
  • Posibilitatea de apă curentă exista, deoarece a fost în trecut, doar că au apărut probleme cu țeava ce alimenta casele, motiv pentru care nu a mai funcționat.
  • Toaletă în baie, exclus, era pe principiul „fundul curții”.
  • Apa caldă lipsea cu desăvârșire.

Pe rând le-am luat și o să mai explic aici ce și cum, doar că astăzi o să vorbesc despre situația apei calde de acolo. Luăm punctul 2 (apa curentă adică) ca fiind rezolvat.

Ei bine, pentru apa caldă a fost făcut un boiler pe lemne de ăl bătrân, cu un focar imens din cărămidă ce putea și încălzi baia. El era placat cu faianță, iar deasupra era un recipient din oțel ce ținea apa.

După ce am refăcut instalația sanitară, am avut apă caldă, doar că era maro. Ruginie. Vedeți voi, cazanul ăla a stat atât de mult timp încât a ruginit înăuntru foarte tare. Așa de tare încât mi-era frică să nu pocnească ceva la vreo sudură și să mă trezesc cu lacul în baie…

O bună perioadă de timp evitam să mă spăl la țară. Nu de alta, dar miroseam numai a lăcătuș-mecanic după ce ieșeam din duș. Plus că pe mâini eram maro. Iar o bună perioadă de timp am considerat că n-am ce-i face în afară de a pune un boiler electric (nici nu aveam instalația electrică făcută ca la carte atunci, deci cumva se cam excludea.)

Până când i-am găsit pe cei de la Melinda Instal cu cazanele lor de apă caldă și încălzire pe lemne. Practic, unul ca ăsta era complet echipat cu ce îți trebuie, inclusiv focarul gata zidit.

Și am început prin a dărâma ce exista. Un lucru pot să zic, din nou, despre socrul meu: când zidea, era ușor de zidit și de dărâmat. În vreo 2 ore am reușit să desfac tot ce era acolo.

Am turnat beton în gaura rămasă pentru a putea pune cazanul pe poziție (cu lăsatul de rigoare la uscat), am pus cazanul cu focar cu tot, gaura existentă era exact ce trebuie pentru evacuarea gazelor. După ce am refăcut instalația sanitară acolo, am făcut o probă și merge de duduie.

Este o alternativă foarte eficientă la munte, mai ales dacă ai încălzire preponderent pe lemne. Cât despre eficiență, cu 2 brațe mărunte de lemne pot duce apa în 60 – 70 de grade, asta pentru că el are inclus și un termometru cu care se măsoară temperatura apei. Îl folosesc și în ziua de azi fără prea multe bătăi de cap.

Două mențiuni ar fi de făcut la el:

  • Este din oțel vopsit la interior, iar asta poate însemna în timp ca el să ruginească. Bineînțeles, se poate opta pentru varianta de boiler din INOX, cu același focar. Este un pic mai scump. Însă dacă este folosit mereu acest boiler, nu ar trebui să existe probleme de genul.
  • Șurubul de golire prezent în schiță este chiar așa cum îi zice: un șurub de golire. Nu un robinet, motiv pentru care va trebui să procurați o reducție astfel încât să montați un robinet.

De la această schiță mai departe, e doar în puterea voastră să vă dirijați robinetul de golire către exterior. Poate nu locuiți permanent la țară și nu vreți să vă înghețe apa în boiler. Așa îl puteți goli.


Lăsați un comentariu