Buuun, am montat sus noul panou de siguranţe, i-am dat o “cheie”, ca mecanicii, scânteieşte, benzinuieşte, pornește. URA! Acu’ oprește-l și hai să căutăm cabluri în perete.
Am căutat fiecare doză prezentă prin perete. Nu știu dacă știți, dar pe vremuri, se puneau doze în dreptul fiecărui întrerupător sau fiecărei prize. Aveam doar o priză și un întrerupător pe cameră. Deci, relativ simplă treaba, nu prea aveam ce da greș.
Aveam așa:
- Doză care ducea către camera unde dormim noi, de unde era legat și întrerupătorul pentru camera din mijloc;
- Doză de deasupra prizei din camera din mijloc;
- Doză de la întrerupătorul din prima cameră;
- Doză de la priză din prima cameră.
Și aici s-a terminat. Simplă treaba nu? Da’ de unde, n-ai zice că ar fi simplă până nu te apuci. Firele care duceau la cămară aveau doză și ele, dar nu am găsit-o decât spărgând pe rând în perete până am dat de ea.
Într-un final, am scos toate capacele de doze, am văzut firele, le-am tăiat și am scos și dozele cu totul. Scopul găsirii dozelor a fost să mă ghideze cam pe unde vin firele ce le voi elimina din perete. Ca să vă dau o idee, poza de mai jos e de la prietenul electrician de la o lucrare de a lui. Cam la fel arăta și la mine, diferența era că la mine erau două culori, nu doar una…
Inițial, decizia a fost ca, dacă tot pun polistiren în fiecare cameră, să trag COPEX-ul cu fire aparent peste perete, prins în tencuială și să fac canal în polistiren. Firele veneau îngropate în polistiren și era totul ok.
Ei bine, a zis ea soția o vorba măreață:
Auzi tu, dar… să zicem că e o problemă pe instalație și se aprinde vreun fir, cu tot cu copex, prin polistiren. Ești conștient că ardem aici de nu mai rămâne nimic de noi nu?
Mi-a dat softul peste cap. Pe deoparte, munca să le pun aplicate și să le îngrop era de nenumărate ori mai ușoară față de a sta să le îngrop. Dar și riscul, tată… nu mai dormeam în casa aia noaptea.
Așa că am împrumutat de la cineva o sculă d-asta deșteaptă foc, taie canalul cât îi lași tu distanțierii între discuri și merge singură pe talpa ei pe perete deoarece are 4 role pe talpă. Taie de rupe, imediat am executat treaba. Cât praf am scos în casă, nu zic. Am intrat culoarea pielii și am ieșit alb ca Moș Crăciun…
Dacă tot am avut scula, să meargă bine, repede și eficient, mi-am trasat cam unde o să așez eu patul, o masă eventual, un TV și mi-am debitat totul în perete pentru noi prize. Am fost adeptul a minim 3 prize pe cameră, să nu stau cu prelungitoare dintr-o priză doar.
Și apoi m-am agățat de fire și am tras, în ordinea numerelor de pe tricou, de la contor spre prima cameră. Am scos TOT din pereți, TOT!
Și am ajuns la conexiunea electrică a anexei (cea care conține bucătăria și cu baia.) Inițial, ce am văzut eu că duce la bucătărie erau 2 fire de 4mm². Zic “Mamă, m-am scos!”
Realitatea era cu totul și cu totul alta: firele de 4mm² erau din CUPRU, trase în casă și legate la firul de ALUMINIU de la întrerupătorul de la bec, adică de 1.5mm². Am arătat asta și electricianului, m-a întrebat cum de n-am luat foc până acum, că am mers și cu cuptor electric, și cu mașină de spălat (ambele variante, vase & rufe). M-a văzut Soarele, ce să zic…
Și am tras totul din pereți, inclusiv dinspre cămară și a rămas totul gol. Apoi m-am pus pe odihnă, că după atâta praf, scoteam direct mix de tencuială din mine…
ATENȚIE!!!
Orice intervenție asupra instalației electrice ar trebui făcută de un electrician autorizat! Dacă nu vă pricepeți sau vă este frică, nu vă apucați de lucru! Aici găsiți instrucțiuni, însă nu pot controla ce greșeli se fac în practică. Tocmai de aceea explic și greșelile, pentru ca voi să le evitați pe cât posibil!