Casa mea de la țară

După cum am zis și anterior, avem o casă la țară. O casă pe care am găsit-o într-o stare nu foarte bună, dar am adus-o într-o stare extraordinară. Stați că vă explic acuș…

Soția a primit ca moștenire o casă în zona Argeșului, unde, de altfel, a și copilărit. Casa e construită în satul Toplița (nu cea din Harghita, toată lumea face confuzia asta. Avem și noi în Argeș propria noastră Toplița) din comuna Mălureni. O casă pusă pe un deal, într-o liniște cuprinzătoare de nu se încape… La momentul sosirii noastre în gospodarie, am găsit… Ei bine, ce am găsit semăna a demolare plus reconstrucție, dar nu era cazul. Ploua prin acoperiș, acesta fiind făcut din țiglă ceramică ce, de-a lungul timpului, s-a spart, s-a făcut țăndări. Înăuntru, pereții erau scorojiți, cu tencuiala în mare parte căzută. Într-una din camere, tavanului îi cădea tencuiala din cauza umezelii.

De aici, ne-am apucat, de la acoperiș pornind, că doar așa poți conserva o locuință ușor, către bază, camere, curte și restul pentru a o putea face într-o stare locuibilă. După ce am adus-o într-o stare locuibilă, am vrut să o facem frumoasă, iar apoi, am mai intrat o dată în priză (asta chiar recent) și am făcut-o foarte comfortabilă. Astfel, am constatat că reparația unei gospodării e un drog, dar foarte plăcut.

Accesul la casă este mai dificil, dar pot spune că a fost îmbunătățit considerabil față de cum era când am sosit noi în sat. La început, drumul principal avea o porțiune de aproximativ 3 km neasfaltată. După drumul principal, mai e o altă porțiune de drum de 3km, tot neasfaltată, cea din urma încă a ramas așa. Dacă pe prima porțiune puteai merge cu o mașina mai joasă (să ne înțelegem, vorbesc de un Renault, un Volkswagen, nu BMW), cealaltă porțiune nici nu putea fi luată în calcul să fie parcursă cu mașina. Există, și în ziua de astăzi, o potecă ce urcă în acest deal, la pas. De la școală (reperul nostru pentru alți vizitatori este școala din sat, unde e și o oarecare parcare pentru mașini) până sus, faci aproximativ 15 minute de urcat. Ei bine, imaginați-vă că începutul lucrărilor a fost făcut cu materiale cărate cu cârca. Spre exemplu la acoperis totul a fost cărat pe brațe sus.

La momentul actual, situația s-a îmbunătățit. Mult. Drumul principal este complet asfaltat (de unde nu era nici măcar în planurile primăriei, a ajuns complet asfaltat, până la reperul “Școală”, cum am zis mai devreme), proiecte sunt în continuare de investiții pentru asfaltare, iar drumul ce nu era practicabil cu mașina, a devenit acum practicabil inclusiv cu un Logan (vă sfătuiesc totuși să nu vă aventurați cu mașini joase, dacă aveți suflet pentru ele, nu de alta, dar am mai adunat o tobă de Skoda pe acolo spre exemplu…) Cu un 4×4, nici nu încape îndoială de urcat. Asta este și unul din motivele pentru care am schimbat mașina acum ceva ani: aveam un Opel care era foarte jos și mi-am luat un Suzuki cu 4×4 musai și înalt, să pot urca acolo. Urc fără probleme, vara, iarna, am rezolvat problema asta. De aici, daca am transport, am putut duce toate materialele cu usurință sus pentru alte proiecte.

Priveliștea este minunată și am contribuit și noi la asta, prin simplul fapt că s-a făcut curățenie în ogradă. Ceea ce pot spune e că, de-a lungul timpului de când lucrez la această casă, am învățat foarte multe lucruri utile în viață. Imaginați-vă că eu am fost născut în oraș, în Curtea de Argeș, așa că maximul pe care îl puteam face la țară era să deschid ușa la frigider să îmi iau ceva de mâncare. De acolo, am evoluat la a folosi toate sculele necesare pentru execuția proiectelor. Multe scule am fost nevoit să le cumpăr și să le păstrez, întrucât în vârf de deal e mai greu să faci rost de o unealtă.

Mai jos găsiți și câteva poze cu casa despre care vorbesc. Voi încerca să detaliez cât mai multe lucrări pe care le-am făcut la țară, cu pași exacți, de așa natură încât să vă ajute să faceți și voi cu mâinile voastre ceea ce vă doriți acasa la voi și, de ce nu, să vă dau chiar și o inspirație cu privire la amenajarea unei case de țară, pe stil rustic. Ce pot spune e ca lucrările nu s-au terminat aici, drogul trebuie consumat în continuare. Aștept și din partea voastră lucrări sau idei, poate le voi pune chiar și în aplicare.

Vedere casa de la Toplita, rustic

Lăsați un comentariu