Hai să avem o vorbă încă de pe acum și să vedem ce și cum facem în Mai, când or fi alegerile prezidențiale din nou, v2.0. Nu de alta, dar n-aș vrea să mă văd cu ele anulate iar și să o ținem tot așa pe subiectul ăsta. Nu că nu mi-ar conveni să rămână Ilie Bolojan președintele țării, dar am eu o vagă presimțire că el ca Prim Ministru face mai multă treabă în România.
Deci, hai să începem cu începutul, conform pozei de mai jos, poză preluată de la Știrile ProTV.
Cine candidează la prezidențiale pe data de 04.05.2025?
În ordinea numărului de pe tricou, avem așa:
- George-Nicolae Simion, din partea AUR (Alianța pentru Unirea Românilor).
- George-Crin-Laurențiu Antonescu, din partea AERI (Alianța Electorală România Înainte).
- Elena-Valerica Lasconi, din partea USR (Uniunea Salvați România).
- Cristian-Vasile Terheș, din partea PNCR (Partidul Național Conservator Român).
- Marcela-Lavinia Șandru, din partea PUSL (Partidul Umanist Social Liberal).
- Victor-Viorel Ponta, candidat independent.
- Sebastian-Constantin Popescu, din partea PNR (Partidul Noua Românie).
- Silviu Predoiu, din partea PLAN (Partidul Liga Acțiunii Naționale).
- John-Ion Banu-Muscel, candidat independent.
- Petru-Daniel Funeriu, candidat independent.
- Nicușor-Daniel Dan, candidat independent.
Cu ce vine fiecare candidat la alegeri pe masă?
Consider că cel mai important lucru de care trebuie să ținem cont este că avem nevoie de informații. Practic, alegem viitorul țării pentru următorii cinci ani, iar în funcție de asta trebuie să ținem cont de informații pentru a alege corect.
Votul este secret, este dreptul fiecăruia și fiecare din noi avem posibilitatea de a alege cu cel care ne reprezintă cel mai mult. Țineți cont de două chestii în schimb când vine vorba de alegeri:
- Nu alegeți în funcție de masa electorală. Dacă pe voi vă reprezintă un anume candidat, alegeți-l pe acela.
- Alegeți un om care ar putea să vă reprezinte pe voi, dar nu vă imaginați că trebuie să fie perfect. Nu îl luați cu voi acasă, nu vă căsătoriți cu el, omul ales trebuie să fie capabil să reprezinte România, să arate lumii că suntem o țară cu putere și renume și să aibă abilități de negociere bune în fața tuturor, fără a isca scandal.
Acestea fiind spuse, venim pe rând cu ei:
Domnul Simion este președintele partidului AUR, este un om cu convingeri naționaliste și conservatoare. De asemenea, el a candidat și anul trecut. Aici aveți Program de guvernare – George Simion și noutăți aici pentru că sunt două entități diferite.
Next on, mister Crin Antonescu, un om cu ștate vechi în politică, de pe vremea USL-ului (PSD + PNL împotriva PDL din memoria mea). Cândva președinte al PNL-ului, acum este candidatul AERI sau alianța formată din partidele PSD, PNL și UDMR. El a mai fost, pentru o scurtă perioadă de timp, președinte interimar al țării, doar că în ultimii zece ani s-a retras din viața politică. Nu am găsit plan de guvernare scris cu subiect și predicat, dar aici găsiți ultimele declarații ale lui pe această temă.
Doamna Elena Lasconi este candidatul din partea USR, care a intrat în turul doi la prima serie de alegeri din decembrie. La momentul actual este primar în Câmpulung, jud. Argeș unde a fost aleasă pentru a doua oară cu peste 69%. Înainte de a fi primar, a fost jurnalistă. Programul ei de guvernare îl găsiți aici: Program de guvernare – Elena Lasconi.
Cristian Terheș este nominalizat din partea PNCR la aceste alegeri și a participat și în decembrie la alegeri. El a fost cel ce a făcut contestație la CCR în toamnă (iarnă, de fapt, că a făcut-o în decembrie parcă), fapt ce a dus la renumărarea voturilor. La momentul actual este Europarlamentar. Planul lui de guvernare nu este pus public, dar declarațiile lui se găsesc pe site-ul principal al partidului.
Marcela-Lavinia Șandru este actriță și a fost membră a Camerei Deputaților. La alegerile locale pentru primărie a gestionat campania de promovare a domnului Piedone (Cristian Popescu Piedone). Acum candidează din partea PUSL. Nu are un plan de guvernare bine stabilit, însă programul de campanie se găsește aici, pe site-ul PUSL.
Victor Ponta și-a anunțat candidatura ca fiind independent. A fost deputat al PSD-ului, dar ca urmare a depunerii candidaturii, a fost exclus din PSD (Second time). Victor Ponta a fost partener al alianței USL, alături de dl. Crin Antonescu. A mai candidat la alegerile prezidențiale împotriva lui Klaus Iohannis, dar a fost învins. Nu are un plan de guvernare bătut în cuie, ci doar câteva declarații.
Sebastian Popescu vine din partea PNR. El a fondat partidul PNR în 2015 și a participat la alegerile prezidențiale din 2019. La momentul actual are 42 de ani. Programul lui se găsește aici: Program de guvernare – Sebastian Constantin Popescu.
Silviu Predoiu este general maior, fostul șef al Serviciului de Informații Externe (SIE) și candidează din partea partidului PLAN. Planul lui se găsește aici: Program de guvernare – Silviu Predoiu.
John-Ion Banu-Muscel este un om de afaceri româno-american, emigrat în SUA și a candidat la alegerile din 2019. A copilărit în Câmpulung Muscel, jud. Argeș și a studiat la Politehnica. Program de guvernare – John-Ion Banu-Muscel.
Daniel Funeriu a fost ministru al educației și a activat în mai multe partide politice: PLD, PDL și PMP. Acum a venit ca un canditat independent și se remarcă prin lupta sa împotriva noilor trenduri ce sunt pe rețelele sociale în special, anume cu oameni care sunt „woke” și contra progresismului. Nu găsesc un plan de guvernare bătut în cuie, dar ultima sa declarație e aici, unde se consideră un suveranist.
Ultimul de pe listă este Nicușor Dan, actualul primar general al Capitalei, ales cu 48.3%. A candidat ca independent la acestea și aici își menține poziția. Este de profesie matematician și a fost activist politic dintotdeauna. El a format USR-ul și s-a implicat în multe campanii pentru capitală cu ajutorul cărora a rezolvat multiple probleme ale Bucureștiului. Planul lui, aici: Program de guvernare – Nicușor Dan.
Ce am scris este destul de mult, un articol lung, am încercat să documentez pe cât posibil tot ceea ce e pus pe masă la aceste alegeri. Articolul nu este unul afiliat și nici nu vreau să vă influențez în vreun fel rezultatul. Am fost siderat de rezultatul lui Călin Georgescu doar prin prisma anonimității lui, deoarece nimeni nu se aștepta ca acesta să iasă așa de bine la turul I de anul trecut.
Tot ce vedeți pe internet sau la TV, luați cu un strop de sare și cântăriți. Nu sunteți convinși de un candidat? Mai dați un search pe Google despre el, scrieți: „<numele candidatului> istoric”. Internetul are darul de a arăta tot ce a făcut, rău sau bun, de-a lungul timpului și e valabil pentru orice persoană de pe internet.