După lungi lupte, am cedat, am zis „Gata!” și am oprit orice intervenție și lucrare.
Săptămânile trecute mi-am pus toate cunoștințele mele din mecanică la bătaie să încerc să rezolv drujba vieții. Am mai angrenat și un vecin să mă ajute cu expertiza lui, să vedem ce îi facem și cum scoatem pârleala cu ea. Prea îmi luase mințile și nu știam ce să mai fac, cum să o mai scot la capăt.
Am încercat tot ce a fost de încercat la ea:
- Am început cu carburatorul pe care l-am curățat temeinic. Am făcut curățenie în el cum n-am făcut în viața mea undeva. Cu periuța de dinți, cu totul… I-au fost schimbate și membranele. Nu s-a rezolvat.
- Am găsit bobina de aprindere stricată. Mă rog, ea e un ansamblu complet cu fișa, iar fișa bujiei era ciupită și pierdea curent. Înlocuit și setul ăsta. Nimic.
- A desfăcut vecinul tot motorul, bucăți l-a făcut. A găsit acolo pistonul crăpat. Hai să înlocuim și aici. Nici un rezultat.
Practic, am luat-o pe toate părțile: compresie, aprindere și alimentare. Nu am rezolvat nimic. O ultimă încercare a mai fost cu o supapă de aerisire a rezervorului care costa 5 lei. De altfel au fost și ultimii 5 lei investiți în ea.
Concluzia vecinului a fost: carburatorul nu mai funcționează cum trebuie, e necesară înlocuirea lui. Aș mai fi căutat și eu alte soluții, dar tendința mea era de fapt să îi dau dreptate lui deoarece orificiile de dirijare a combustibilului nu sunt accesibile, oricât aș încerca.
Și aici s-a terminat bâlciul: un carburator nou, original, costă 673 de lei. O chinezărie (aftermarket) e ~340 de lei. Scuzați-mă pe mine, dar la 600 de lei iei un Ruris nou, cu toate piesele noi și-ți faci treaba. Or fi ei Makita buni pe scule electrice, dar când vine vorba de alte tipuri de unelte (cu motoare pe combustie internă), discutăm altfel.
Suma totală investită până acum, în zadar, a fost de aproximativ 440 de lei. Mai exact: 170 de lei bobina, 160 de lei setul motor, 60 de lei membranele de la carburator și alți 50 de lei furtune și supape. Pun și carburatorul la calcul și ar fi fost 1100 lei în total. Trebuie să știi când să renunți pentru că acești 1100 de lei investiți totuși NU mi-ar fi garantat succesul cu ea.
Ca rezultat final: drujba am abandonat-o pentru că am primit cadou alta. O Husqvarna 135 Mark II ca să fiu mai precis, drujbă care pare că promite din recenziile altora. Nu am apucat să o bag în lemn, dar urmează să văd ce știe să facă. Atunci când vine vorba de motofierăstraie (a.k.a drujbe), Husqvarna și Stihl sunt lideri mondiali fără comparație. Iar investiția a fost făcută pe termen lung pentru că am văzut astfel de drujbe vechi de 30 de ani care funcționează și azi, cu o întreținere corespunzătoare.