Călătoria cu mașina personală e mai avantajoasă?

Ieri nu am postat nimic că am fost plecat, dar am avut o conjuctură ce mi-a dat ideea asta și vreau să o discut cu voi. Fiți atenți aici:

Din conjuctura mai sus menționată, am fost nevoit vineri să ajung în Curtea de Argeș cu autobuzul (mă rog, ar fi trebuit să ajung cu trenul, dar era cumva peste mână față de unde voiam eu să rămân în oraș, așa că am ales autobuzul).

Apropo, dacă auziți p-ici pe colo cuvântul „motocar” să nu vă speriați: vorbim de Microbuz. De altfel, asta e și metoda prin care îți dai seama că cineva e din Curtea de Argeș. MotoCar era o firmă de microbuze locale ale orașului, desființată acum, dar a activat o perioadă îndelungată. Toată lumea mergea cu MotoCar-ul. De acolo și explicația.

Bun, m-am urcat în autobuz și am plătit 2 bilete (că eram cu soția): 100 de lei, dus. Băi și m-am pus pe gândit, inginerul din mine s-a revoltat și a scos o foaie, un pix și un calculator, piticul de la tâmplă bătea în venă cu bâta astfel:

  • Dacă aleg să merg la Curtea de Argeș cu microbuzul, am de plată 100 de lei pe transport în comun, transport în comun care mă leagă de niște ore fixe de plecare (ălea de sosire nu, ce e în Militari Vinerea și Duminica, la ieșire / intrare, enigma Otiliei).
  • Dacă aleg să merg cu mașina personală de acasă (din fața blocului adică) până în Curtea de Argeș (în fața blocului), am fix 170 de Km. Luând în calcul un consum mediu de 7% la un ditai balaurul de mașină, pe motorină, am 12L consumați de motorină, adică ~ 85 de lei.

Pe fugă, făcând calculul, mă costă mai puțin să mă duc cu mașina pentru 2 persoane decât un microbuz / autobuz. Nu mai iau în calcul metrou să ajung la autogară și alt transport în comun să ajung prin alte cotloane din România.

Iar, nu am luat în calcul o mașină cu un consum mai mic, de pildă, o Skoda Octavia II, cu care am reușit să scot consum de 5,1%. Asta înseamnă 61 de lei. Știu, o să ziceți că intervine și uzura motorului, și uzura altor piese, ulei la 10.000 de km, filtre etc.

Da, dar intervine și confortul de a coborî în fața blocului la ce oră vreau, de a pleca strict din punctul A în punctul B, de a avea bagaje fără prea multă bătaie de cap cu mine. Pe scurt, avantaje multiple.

Și îmi dau seama că infrastructura românească nu e adaptată transportului în comun. O dată că e ieftin să mergi cu mașina personală pe străzile patriei (plătești o RoVignetă pe un an la aprox. 150 de lei și mergi pe ce stradă vrei), a doua că transportul în comun e scump.

Iar asta cu transportul în comun scump e un cerc vicios: oamenii nu merg cu transportul în comun pentru că e scump, transportatorii constată că scad vânzările și cresc prețurile (sau închid prăvălia, că există situații când n-ai cu ce ajunge în unele sate din țară), oamenii constată că e și mai scump și tot așa…

Acum, voi ce ziceți? Ați avut nevoie de astfel de situații în care să vă mișcați între orașe și să constatați că vă usucă de bani? Sau e mai avantajos via transport în comun?

(sursa foto: Freepik)


Lăsați un comentariu