Cablarea primei camere cu întrerupător cap-scară

Dată trecută am zis că am terminat de trasat pe pereți, de scobit efectiv canalele și m-am blocat cu cablurile în brațe, nu am mai știut cum să le pun și așez prin perete.

Am fost weekend-ul următor, chiar foarte hotărât (și puțin nervos că mi-au dat de furcă), mai ales că vorbisem cu electricianul și am întrebat ce mă ardea:

Eu intru prin prima cameră în toată casa, pe ușa principală ca tot omul în casă. Nah, dacă intru pe geam, îmi dă nevasta cu ceva în cap, zice că au intrat hoții. Intru și aprind becul, să nu îmi rup gâtul și mă duc către camera din mijloc și apoi către camera unde dormim noi.

Ca să sting becul în prima cameră practic trebuia să mă întorc la ușa de la intrare să sting becul. Și sunt într-o lupă d-asta paradoxală în care cu becul stins îmi rup gâtul, cu el aprins trebuie să îl sting…

Pentru a evita toată treaba asta, în schița de data trecută am prevăzut la ușa dintre camere: priză + întrerupător + mufă coaxială TV și am mers pe o conexiune cap-scară între cele 2 întrerupătoare.

Ei bine, dacă la prima cameră, totul a fost câtuși de cât pe repede înainte: te duci cu 3 fire la fiecare priză și 2 fire la întrerupător, în prima cameră, cu cap-scară vieții m-am uitat la cabluri și… atât.

Ceea ce am făcut a fost să îmi înșir toate firele pe jos. Am plecat cu 3 fire de la doza master la doza principală a primei camere, apoi am pus pe layout firele cum se duc:

  • 3 fire de 1.5mm² duc către întrerupătorul de la intrare, pentru a putea face conexiunea cap – scară.
  • 3 fire de 2.5mm² se duc la priza de lângă geamul acela de era în locul ușii antecamerei de la cămară.
  • 3 fire de 2.5mm² și 2 fire de 1.5mm² care coboară la priza de sub doza principală și întrerupătorul cămării.
  • 3 fire de 2.5mm² și 3 fire de 1.5mm² către modulul menționat mai sus.

Toate astea le-am tras prin copex: din primele 2 puncte ale listei, firele de 1.5 și 2.5 le-am dus prin același copex până la punctul de ramificație unde cobora pe perete în jos la priza punctului 2. Toate punctele de ramificație le-am făcut cu așa ceva pentru a evita orice risc de incendiu. Restul punctelor au fost trase ca atare.

Toate conexiunile au fost făcute în doza principală, după ce mi-am zidit eu toate firele. O să prezint în următoarele articole pentru voi cum se montează o doză de perete propriu-zis, apoi cum se montează un întrerupător, o priză și acest mirific cap-scară de mi-a dat mie de furcă.

Afară de asta, din tabloul principal, cu tranzitare prin camera din mijloc, au venit printr-un copex dedicat 3 fire de 4mm² la anexă pentru ca acei consumatori mari ai ei să fie separați (cuptor, mașină de spălat vase, mașină de spălat rufe și cu alți consumatori care au consum instant mare dar nu sunt folosite îndelungat: toaster de pâine, sandwich maker, espressor etc.)

Notă personală:

La momentul în care am făcut renovările, nu aveam în gând să fac subiecte și prezentări pentru aceste lucrări pe blog. De fapt, ca să fiu cât de sincer pot eu cu voi, nici nu aveam atunci în gând fraza “îmi fac blog”. Eram doar cititor al altor blog-uri, de asta nici nu am foarte multe poze. Pentru a vă putea prezenta, va trebui să îmi fac pozele și filmulețele cu piese noi configurate ca atare.

ATENȚIE!!!

Orice intervenție asupra instalației electrice ar trebui făcută de un electrician autorizat! Dacă nu vă pricepeți sau vă este frică, nu vă apucați de lucru! Aici găsiți instrucțiuni, însă nu pot controla ce greșeli se fac în practică. Tocmai de aceea explic și greșelile, pentru ca voi să le evitați pe cât posibil!


Lăsați un comentariu