Câteodată te lovește dorința arzătoare de ceva dulce. Și nu prea știi ce să mănânci “să fie bine ca să nu fie rău”.
Știi că zahărul nu e cea mai bună combinație pentru că el dezvoltă conform noilor studii foarte multe boli. Cea mai frecventă este diabetul de tip II zaharat.
Știi că dacă vrei să pui masă musculară pe tine, ai nevoie de proteine și parcă nu ai da caloriile din ziua aia pe niște calorii goale.
Soția mea recent a încercat cu ingredientele din casă să scoată ceva care să întrunească toate caracteristicile de mai sus: calorii relativ puține, proteine la pachet și un gust bun.
Fac o paranteză aici: dacă pe mine mă lași cu 3 ingrediente în față în bucătărie și îmi zici să gătesc ceva, există mari șanse să mănânc acele ingrediente crude… În schimb ea poate face niște mâncăruri cum nu s-a pomenit.
Așadar a scos, cu brio, un set de brioșe proteice cu un gust nemaipomenit.
Ingrediente:
- Toate au început cu un fruct, o banană mai exact. Mențiunea de bază e ca banana să fie foarte coaptă. Din ea luăm necesarul de zahăr pentru a îndulci brioșele.
- Pudră proteică 100% Whey. Despre pudra proteică o să mai vorbim aici, chiar curând, însă în contextul acesta a mers unsă. Ea vine cu o lingură specială în pachet cu care se face dozajul. Au fost folosite 3 astfel de linguri, în total fiind aproximativ 90 de grame.
- Un iaurt grecesc cu 2% grăsime de la Olympus (că tot vorbeam eu pe aici de etichete și conținut.)
- Lapte, 50 ml.
- O cană de fulgi de ovăz.
- Două ouă.
- 100g de făină integrală de secară. Aici pot menționa că se poate folosi orice tip de făină, dar noi am preferat tipul menționat.
- O lingură de cacao.
- Un praf de copt.
- O esență de vanilie. Trebuie să le dăm un gust totuși, nu?
- Ulei, 2 linguri. Aceste 2 linguri sunt strict pentru aluat.
- Puțină sare.
Opțional, puteți pune și niște fructe de pădure / zmeură / ciocolată neagră, dacă vreți și mai mult gust. Sau stafide.
Mod de preparare:
Se amestecă ingredientele umede pentru început: ouăle se bat cu un tel într-un vas, împreună cu iaurtul, laptele, banana și uleiul. După ce se amestecă bine, se adaugă ingredientele uscate, anume: ovăzul, pudra proteică, praful de copt, cacao și făina. În funcție de consistență (dacă e prea tare și credeți că ați putea face și 2 cărămizi din ea), adăugați treptat lapte până devine mai fluidă.
În forme prestabilite de copt pentru brioșe se pun folii speciale pentru ele ce se vor umple cu amestecul obținut mai sus. Aici, dacă ați optat pentru opționale, puteți orna brioșele cu fructe / ciocolată neagră.
Cuptorul va fi preîncălzit la 200°C pe modul cu ventilator (pentru cei cu cuptor electric, în cazul cuptorului cu gaz, e un pic mai dificil controlul temperaturii intern. Însă dacă ați mai folosit cuptorul pe gaz, vă veți da seama de această temperatură.) La atingerea temperaturii, amestecul rezultat mai sus se introduce în cuptor pentru aproximativ 20 de minute.
Rezultatul este cel de mai jos. Gustul este unul foarte bun, este și dulce (dar nu foarte), iar cantitatea de proteine per 100g de brioșă este de 15 grame. Poftă bună!