Mâine e Black Friday, un trend ce a luat o mare amploare la noi în România de ceva vreme. Prima oară când a apărut la noi a fost în 2011, introdus de EMag și Flanco.
Eu am luat personal contact cu el în 2012, când m-a informat tata despre el și m-a și învățat ce reprezintă de fapt Vinerea neagră: este un eveniment ce are loc în ultima vineri din Noiembrie, după ziua Recunoștinței din SUA (care e în general în ultima joi din noiembrie din ce știu eu) și marchează cele mai mari reduceri ale anului, în special la categoria electronice și electrocasnice.
Țin minte și acum ce nebunie a fost atunci: site-ul nu a funcționat o bună perioadă de timp, când a funcționat, au intrat toți buluc pe site și au făcut comenzi până au suprasolicitat din nou site-ul. Când am apucat și eu să intru, nimic nu mai era la ofertă. Sold out totul! Nu mi-am mai cumpărat nici un laptop, nici un nimic, cum se zice în popor: m-am dus bou și am venit vacă.
Între timp s-au mai schimbat condițiile problemei: site-urile sunt mult mai bine puse la punct, timpul de așteptare al comenzilor nu mai este așa de mare, data aparent s-a mutat să nu intefereze cu vacanța de 1 decembrie, iar ca număr de firme participante acesta a crescut exponențial. Avem acum Black Friday la electronice, electrocasnice, papuci, adidași, șosete, tigăi și altele. Lista de firme o găsiți aici, unde sunt o sumedenie de produse și posibile site-uri. Eu am rămas mut când am văzut câți sunt.
Cea mai mare problemă din ultimul timp ar fi de fapt supraprețul produselor înainte de această zi de reduceri, pentru ca mai apoi să le vedem la prețul lor inițial, dar să zicem ”redus”. Sigur, poate voi vă urmăriți un produs cu exactitate pentru a ști prețul lui. Și eu fac asta și o fac acum pentru trei lucruri mari și late:
- Un espressor automat cu boabe pentru la țară. În timp ce Picolino ăla de la Dolce Gusto e ce a recomandat doctorul și merge cărat după tine oriunde, nimic nu se compară cu cafeaua râșnită proaspăt.
- O ladă frigorifică ce rezistă și la temperaturi mai joase pe care să o duc la țară.
- Un obiectiv foto care ar trebui să ridice ștafeta la categoria foto.
Ei bine, am observat la unele site-uri că acel obiectiv foto are acum prețul crescut față de prețul din octombrie, să zicem. Iar alte site-uri încă îl au la prețul inițial, deci dacă va avea o reducere, va fi cinstită.
Cum am reușit să văd asta?
Deși organizațiile statului și registrul comerțului fac tot ce le stă în putință să amendeze firmele ce fac astfel de false oferte, de cele mai multe ori asta se întâmplă după ce omul a fost păcălit. Așadar e de datoria noastră să ne informăm, iar site-ul Istoric prețuri asta face.
Cum funcționează?
Mai simplu de atât nici că se poate: iei link-ul produsului pe care vrei să îl cumperi (în cazul meu, iau link-ul de la obiectivul foto ce mi-l doresc) și apoi el caută în toată arhiva Google (pentru că nimic nu poate fi ascuns de Google) toate produsele care au aceeași descriere. Ulterior caută în arhivă și prețul de-a lungul timpului și vă dă asta:
Este destul de simplu, nu? Mai bine să verifici să fi sigur că nu iei o țeapă decât să te trezești după.
Un alt exemplu pe care îl am e cu telefonul mobil pe care îl posed, un Samsung Galaxy S20 FE 5G, luat în 2021. Acel telefon era înainte de Black Friday la 2400 de lei. În ziua de Black Friday a dispărut complet din ofertă (nu că nu s-a vândut, nu a fost pe stoc), iar varianta 4G a fost la 2050 de lei.
Vă dați seama că m-am ofticat, n-am mai luat nimic și i-am și înjurat. Iar asta a fost valabil la mărețul Emag, nu o firmă oarecare. Ce să vezi? Două zile mai târziu, erau strict două telefoane 5G la prețul de 1999 lei de vânzare în showroom-urile din Titan și Crângași. Normal că am fost și mi-am luat nu?
De asta zic, verificați, urmăriți dacă vreți ceva și cumpărați fără să simțiți că sunteți păcăliți. Sunt sigur că vă ajută foarte mult.
(sursă foto: gadget.ro)