Betonita se administrează vinului roșu?

Acum două săptămâni când am fost la țară am constatat cu stupoare că vinul meu încă fierbe. Cel puțin cel roșu încă fierbea relativ bine. Era bun de băut, dar mai avea de fiert.

Și am vrut să îi administrez bentonită pentru a-l opri din fiert și a-l limpezi. Numai că m-am lăsat păgubaș aducându-mi aminte de o pățanie din al doilea an în care am făcut vin:

În perioada aia abia mă învățam cu mersul trenului și făceam vin pe auzite. Nu știam de cantitatea de zahăr din vin, nu știam de cum ar trebui să fie alcoolemia la vin, dar în anul doi apucasem să învăț de „pucioasă” și de „bentonită”.

Pucioasa este dioxidul de sulf despre care am vorbit, așa cum am vorbit și despre bentonită. Mai reiau subiectul însă și zic că bentonita este o argilă naturală, găsită în natură, măruntă, mărindu-și volumul în contact cu apa și acționează asupra depunerilor din vin ca un câmp electrostatic.

Ei bine, recomandările medicului sunt de a pune 80 de grame de bentonită pentru 100 de litri de vin. În cazul vinului ALB se aplică asta și mențiunea asta am făcut-o pentru că eu am pus aceeași cantitate la vin ROSE.

Totul s-a făcut ca la carte, am așteptat zece zile, am tras vinul, am gustat și l-am lăsat apoi la transfer. Ia ghiciți voi cine avea vin alb pur din rose? Și ia ghiciți cui i-a picat prost că voia vin Rose?

Anul trecut am trecut pe vin Rose cu cantitate de bentonită la jumătate, o altă firmă intitulată Borderito, din Ungaria. Problema în cazul de față este că nu s-a limpezit complet.

Așadar vinului roșu nu i-am administrat bentonită. Prefer limpezirea naturală a vinului roșu astfel încât să scot în evidență savoarea și calitățile lui. Oricum cred că suntem cu toții de acord că vinul roșu nu trebuie să fie limpede să citești prin el.

În schimb vinului alb i-am administrat bentonită în cantitatea de mai sus scrisă. Nu vreau absolut nici o depunere în el, vreau să citesc cartea prin paharul cu vin alb, deci am mers pe aceeași cantitate. Urmează zilele ăstea să-l trag și să pun Tannisolul pentru conservare. 30 de zile nu se mai umblă la el, o să am vin proaspăt de Crăciun în schimb, gata îmbuteliat.

(Poza e veche pentru că aici nu am nimic nou. La fel se face toată bentonita.)


Lăsați un comentariu