Da, da, știu, nu e cine știe ce să faci un piure de cartofi. Știi când e cine știe ce să îl faci? Când ești la facultate, a mai rămas foarte multă “lună” până la sfârșitul banilor și te cam uiți ce să mănânci. Și cauți o rețetă pe internet și te apuci să fierbi acolo niște cartofi, să vezi ce naibii o ieși. Acum zice soția că ea piure mai bun și mai ușor ca al meu n-a mai mâncat. Dar e modestă, ce mâncare face ea, încerc să o tot conving să îmi dea rețete să le pun pe aici pe internet, dar nu cocheteaza încă cu ideea asta.
Ingrediente:
- 1 Kg de cartofi. Aici prefer, orice ar fi, cartofii albi, fierb ușor și au aromă bună pentru piure.
- Aproximativ 65g de unt de 82%. (că e mai mult, nu e problemă, mai puțin ar fi una, nu mai iese cremos).
- 250 ml lapte cel puțin la temperatura camerei, dacă nu un pic călduț.
- Sare după gust.
Preparare:
Se începe, tradițional, cu curățatul cartofilor. Simplu, eficient, cu scula de curățat cartofi, după care se feliază cubulețe. Eu mereu, dar absolut mereu, îi feliez în cubulețe mai mici. Așa fierb mai repede. După feliere, se pun la fiert.

Secretul bucătarului din mine aici este să nu pui apa la separeu la fiert până cureți și faci cubulețe cartofii, că zici că economisești timp. Am încercat, îi schimbă gustul și nu în bine, nu știu de ce. Apa de la chiuvetă, la temperatura la care vine la robinet, spălat cartofii într-o mână de amidonul rămas din ei și apoi umplută cratița (sau oala) cu apă de la robinet. Iar, încă una dată din casă: pui sarea în apă de fiert și cartoful își trage sare când fierbe, din apa pe care o absoarbe.
Ca să îi verifici dacă au fiert, îi înțepi cu o furculiță și vezi dacă se fărămițează. În medie durează cam 15-20 de minute să fiarbă, depinde de cum ai apucat să îi tai. Unde pierzi timpul pe feliat cuburi mai mici, câștigi la fiert…
După fierbere, îi golesc într-o sită să nu mai rămână apă. Prefer cartofii; dacă mi-e sete, beau apă sau un vin…

Când eram în studenție, îi făceam cu o sculă specială de pasat piure (vezi foto mai jos, zdrobitor îi zice) pe care o mai am și acum. Însă acum mai folosesc și blenderul. Diferența între ele e că cu zdrobitorul rămâne o textură cu bucăți în el, cam cum făcea mama când eram eu prunc. La blender, iese pastă. Orișicât, cu orice doriți, se pasează puțin cartofii, după care se adaugă untul și se pasează până ce se omogenizează între ei. Se mai adaugă sare, dacă nu are destul, și începe a se adaugă lapte și a se pasa. Laptele se adaugă puțin câte puțin, până se obține consistența și crema piureului după placul vostru. Cam atât cu el! Merge alături de o carne făcuta la grill nemaipomenit.

P.S. Ambele forme sunt corecte în DOOM: Piure sau Pireu. Deci oricum ar fi să îl numiți, sa aveți poftă!