Dacă e un lucru ce îmi place foarte mult la soția mea, este felul cum gătește. Câteodată am impresia că mi-a pus Dumnezeu mâna în cap pentru bunătăţurile pe care le face. Dar știți care e problema? Chiar dacă e o binecuvântare, poate fi și un blestem, mai ales pentru siluetă. Dar nu despre asta vorbim astăzi, ăsta e un alt topic cu silueta.
Astăzi zic să vorbim despre o mâncare ce este îndrăgită de toată lumea, mai ales de copii: chipsuri de cartofi. Ele se găsesc și în comerț, iar cele ce sunt făcute cu ingrediente cât mai naturale cumva imită rețetele chipsurilor de casă. Însă sunt făcute în industrie la temperaturi și medii controlate.
Aici vom vorbi de chipsurile de cartofi făcute în casă.
Ingrediente:
- Câțiva cartofi (spre exemplu din 3 cartofi mai măricei poți scoate un bol de chipsuri calumea);
- Ulei pentru a putea să îi prăjim. Cam 200ml de ulei ar fi suficient.
- Condimente după gust. Musai trebuie să fie sare la-ndemână.
Preparare:
Se curăţă cartofii cu un curăţător de cartofi și se spală apoi. Pentru a putea obține formă de chips, sunt 3 variante prin care puteți face asta:
- Se pot felia cu un cuțit, ca și cartofii prăjiți. Dezavantajul este că nu ies uniformi ca grosime și există riscul oricând să vă tăiați. Puteți să îi țineți de un tocător și să treceți cuțitul prin ei, astfel, vă protejați mâinile.
- Cu același curăţător de cartofi mai sus menționat. Ies uniformi și oarecum la o grosime ideală pentru a putea fi prăjiți fără probleme. Durează mult însă.
- Cu un robot de bucătărie, pe feliator. Îi scoate și uniform și într-o clipită.
Secretul este ca chipsurile, odată feliate, să fie puse între 2 șervețele de hârtie pentru o perioadă de minim 5 minute, ca să fie foarte uscați la prăjire. În timpul ăsta, uleiul poate fi pus într-o tigaie (sau oală de teflon, important este să se pună ulei cât să fim siguri că sunt acoperite chipsurile complet. Eu folosesc un wok pentru asta) la încins 2-3 minute. După ce cartofii s-au uscat, se pun în tigaia de mai devreme la prăjit până devin ușor cărămizii (Atenție! Se prăjesc destul de repede așa că să nu îi lăsați ca și cum ar fi cartofi prăjiți).
Se scot și se pun într-un bol ce are un șervețel de hârtie pe fundul său pentru a absorbi excesul de ulei și se asezonează după preferințe: doar cu sare sau cu un amestec cu paprika sau mărar mărunțit.
De asemenea, ei pot fi copți și la cuptor, într-o tavă în care se pune hârtie cerată de copt. Hârtia se stropește cu puțin ulei pentru gust și se bagă la cuptor. La cel electric, setările ar trebui să fie în preajma lui 180°C timp de 20 de minute (eu i-am lăsat ultima oară 15 minute și au ieșit delicioși). Asta e varianta pentru cei ce doresc să nu aibă mâncarea încărcată cu mult ulei. Așadar, bon appétit!