Pe vremea când eram eu la mama mea, avea o ciorbă… O ciorbă ce multă lume ar da-o la porci. Ei bine, “porcul” de față ce scrie ar mânca ciorbă d-aia non-stop. Cum să îți explic eu, non-stop! Când e caldă, am 3 castroane balotate fără să clipesc prea mult. Ea, în teorie, e ușoară, dacă e un bol. Dar 3, te umflă în stomac. Orișicât, e foarte bună, așa că m-am gândit să împart cu voi rețeta:
Ingrediente:
- Aproximativ 600g dovlecel (cam 2 dovlecei mici)
- 1 ceapă
- O jumătate de ardei kapia
- 1 morcov
- Ulei (2-3 linguri)
- Sare
- 1 litru de lapte bătut.
- 150g de smântână
- Un gălbenuș de ou
- Mărar
Metodă de preparare
Dovleceii se curăță la exterior cu scula de decojit cartofi, până ce nu mai rămâne deloc coajă pe ei. Obișnuiesc să tai dovleceii în 2 jumătăți, apoi, cu o lingură, curăț interiorul de semințe și un pic de pulpă din centru către exterior. Aveți de grijă că ei sunt foarte alunecoși, îi adunați de pe jos apoi.
După asta, i-am făcut cubulețe și i-am lăsat într-un bol separat. Totodată, curăț ceapa, ardeiul, morcovul și le toc mărunt (ardeiul îl las cubulețe). Se călesc legumele (procedeul e așa: în oala în care fierbi ciorbă, pui ulei pe fundul oalei doar, îl încingi și apoi arunci cele menționate mai sus în el. Le lași până se caramelizează). Apoi am adăugat apă cu dovleceii făcuți anterior și i-am lăsat la fiert. Acum puteți pune sare, întrucât se absoarbe ușor în legume, după gust.
Cât au fiert dovleceii, preparăm mixtura de “dres ciorbă”: am pus laptele bătut la temperatura camerei (îl scoateți din frigider la bun început) într-un bol, în care am adăugat și smântână și gălbenușul de ou și amestecăm. Ulterior iese o mixtură ușor gălbuie (datorată gălbenușului).
După ce dovleceii au fiert, am dat focul la mic și, cu grijă, am turnat încet mixtura de dres ciorba, în timp ce mestec în ciorbă. Toată procedura, executată așa, face ca ciorba să iasă omogenă cu amestecul de dres și să nu apară diverse cocoloașe sau cum se mai face și se mai strânge laptele bătut în diverse ciorbe. Se mai lasă până la primul clocot la fiert apoi se stinge focul. Mărarul l-am tocat mărunt și îl punem pe deasupra ciorbei și, asta e rețeta. Iese o delicatesă, vă spun. Am făcut de poftă inclusiv cu zucchini (știu, știu, sunt un țăran incurabil, dar unde naiba găsești dovlecei în ianuarie?) și tot a ieșit extraordinar de bun.
Vă urez poftă bună! (sursa foto: Laura Laurentiu)