În toată modestia mea, pot spune despre mine că sunt o persoană ce se gândește la cei din jur. Nu o arăt de cele mai multe ori, poate datorită educației mele.
Așa se face că de la un timp de vreme sunt donator de sânge. Cred că mă încadrez la categoria onorific, dar trebuie să mă mai documentez. Am 14 donări momentan la activ și viața mea e multă înainte, deci o să mai fac câteva.
Cine poate dona?
Orice persoană cu vârstă cuprinsă între 18 și 60 de ani este în teorie eligibilă pentru donare de sânge. Iar criza din lume de sânge este mare, nu doar în România. Iar cu o donare de sânge se pot salva 2 vieți în caz de urgență.
Criteriile de donare ar fi:
- vârsta de mai sus menționată.
- minim 50 de kilograme, altfel se consideră risc de anemie.
- fără probleme cardiace. Deși pe site-ul lor zice că dacă ai puls regulat și tensiune cardiacă bună, ei tind spre perfecțiune. Nu vei fi refuzat, însă probabil vei fi mustrat.
Ce trebuie să faci ca să donezi sânge?
- Obligatoriu trebuie să nu consumați alcool sau mâncăruri foarte grase cel puțin 48h înainte. Eu recomand 72h.
- Dacă ești sub medicație pentru vreo viroză, ar trebui să te asiguri că donezi sânge abia la 14 zile de la oprirea tratamentului.
- Să nu suferi de vreo boală venerică (hepatită, SIDA etc.)
- Bănuiesc că nici nu mai trebuie să pomenesc de droguri, nu? Pomenesc: să nu fi luat droguri.
Cum se donează?
Eu, de felul meu, donez sânge la CTS (Centrul de transfuzie sanguină) București. Am donat și la Pitești, dar de când locuiesc la București, am preferat aici. Pregătirea donării se face mult mai ușor aici.
De la un timp de vreme se fac programări pentru donare sânge prin 2 aplicații: Donorium și BlooDoChallenge. O dată făcută programarea, ai prioritate la tot ce înseamnă verificare: glicemie, tensiune, puls etc.
La intrare se ia bon de ordine bazat pe faptul că ai (sau nu) programare, de la un automat de bonuri. Apoi se urmăreste ordinea în care ești strigat. O să vedeți că sunteți chemați în funcție de programare, toți cu programare având “A” înaintea cifrelor, iar cei fără, “B”.

Aceste tabele sunt afișate în tot centrul de transfuzie.
Se completeaza un chestionar ce arata astfel și după verificări și analize, se merge la donat sânge (la București este la et. 2 partea de donare, dar vă îndrumă asistentele fără probleme). Acolo veți găși personal ce vă va face transfuzia cu ușurință. Cantitatea de sânge este 450 ml, incluzând cantitatea necesară analizelor de sânge (aprox 20ml).
După donare, se merge la caserie pentru că suntem și remunerați cu un card de bonuri valorice în valoare de 66.99 lei. Cardul este un pic anevoios de folosit întrucât nu știi cât rămâne pe el, va trebui să îți faci propriul management al banilor pe el. Opțional, puteți opta și pentru:
- Adeverință de zi liberă, deoarece legal primiți o zi liberă de odihnă.
- Adeverință pentru reducere la abonamentele de transport în comun (STB sau Metrorex) pentru cei cu domiciliul în București.
Recomandări personale:
- Pe cât posibil, odihniți-vă cum trebuie în seara de dinaintea donării.
- Nu plecați de acasă fără să mâncați ceva. Am fost o dată pe burta goală să donez, eram pe fugă, voiam în aceeași zi să plec la Argeș. Doamne ce rău mi-a fost toată ziua.
- Hidratarea joacă un rol foarte important în donarea de sânge. Practic, așa se reface organismul. Aveți inclusiv la centru apă să vă hidratați.
- Asta am aflat-o azi: deși în sisteme, cât și pe aplicații, perioada de repaos între donări este de minimum 8 săptămâni, doctora ce m-a verificat a recomandat ca perioada dintre donări să fie minim 70 de zile. Am întrebat de ce și mi-a zis că devii predispus la anemie și hemoglobina apoi se reface foarte greu.
Pentru cei ce doresc, mergeți fără frică și donați. Oamenii sunt profesionali, totul este sterilizat, nimic nu e lăsat la voia întâmplării. Mai multe detalii găsiți aici și RockFM susține acest demers.