Asamblarea ciupercilor

După o zi în care am așteptat să mi se usuce și tulpinile, a mai rămas un singur lucru de făcut cu siliconul: asamblarea acestora prin poziționarea pălăriei pe tulpina rezultată.

Bineînțeles că treaba nu e așa de simplă, iar aici am nevoie să fac câțiva pași pentru a putea face ciuperca să fie cât mai reală și rezistentă.

Prima chestie ce trebuie făcută este să prevăd un suport pentru pălărie pe tulpină. Din aceeași sârmă din care am făcut minusul tulpinei (cel de 1 mm² secțiune) am făcut un rotund pe mărimea fiecărei pălării. În funcție de fiecare pălărie se stabilește dimensiunea acestui suport.

Forma acestuia este rotundă, dar cu ramforsare centrală. Cumva mai degrabă seamănă cu un S, dar muchiile superioare și inferioare sunt unite de bază, ca în poza de mai jos. Acesta a fost întărit la capete cu cositor și lipit cu același cositor de baza tulpinei (de minus, mai exact).

Pe sub tulpină a fost băgat un șervețel decupat în centru care poate fi ales în funcție de preferințele voastre. Eu am preferat să aleg un șervețel de culoare galbenă care reflectă culoarea naturală a sporilor atunci când ciuperca este iluminată. Creativitatea nu cunoaște limite, iar eu personal am văzut și ciuperci verzi în pădure (e un subiect pe care vreau să îl dezbat aici cu culoarea acestora, dar în viitor).

Acum vine partea urâtă, murdară și slinoasă. Dacă la tulpini și pălării ați scăpat cu recipientul unde puteați amesteca siliconul cu colorant, aici se lucrează pe viu, cu siliconul transparent în mână. Puneți silicon pe tot perimetrul suportului de cupru făcut și duceți șervețelul peste acesta. Cu grijă, calm și fără nervi pentru că șervețelul va avea tendința să se lipească de silicon necontrolat.

Eu aici m-am luptat cu un bețișor de înghețată să dirijez siliconul, dar pentru că încă lucrez la răbdarea mea zilnic, am aruncat naibii bățul și am pus silicon direct pe deget. Merge mai repede, dar te murdărești teribil.

După ce reușiți (cu chiu, cu vai) să lipiți șervețelul pe suport, mai treceți încă o dată testul răbdării și puneți silicon suplimentar peste șervețel, tot pe perimetrul suportului. Ultima chestie fiind lipirea pălăriei de acest suport.

O notă: suportul mai sus menționat ar trebui cositorit de așa natură încât LED-ul să fie distanțat de pălărie pentru o lumină cât mai uniformă. Cu cât e mai aproape sursa de lumină, cu atât se vede mai punctiform și apare riscul de a se arde LED-ul (de la supratemperatură). De preferat ar fi ca sursa de lumină să fie cât mai aproape de șervețel (după cum se vede și în poză).

Un ultim test, cu lumina stinsă, vă arată frumusețea de mai jos. Practic munca voastră este răsplătită și răbdarea voastră a dat roade pentru că de aici puteți pune ciupercile în alte proiecte. Poate vreți să faceți un alt suport / stativ din materiale diferite (să zicem o scoarță de copac mică prinsă de perete sau un suport de silicon cumpărat.) Din nou, imaginația este mare și se pot face foarte multe chestii frumoase.

Mai am în căpățână o veioză de cameră luminată cu astfel de ciuperci, dar acelea să fie cât mai lipite de scoarță. Cum ar fi bureții de Fag, pe o scoarță de fag sau nuc (tot lemnu-i baza).


Lăsați un comentariu