În anul 7 (practic, anul trecut) am ajuns la concluzia că, dacă tot îmi place vinul așa de mult, hai să încerc să și plantez vie, măcar dacă tot fac, să fac, nu să mă joc. Înainte de toate, când am cules strugurii, iar (deja devine obișnuință) am schimbat rețeta, am intrat inginereşte în teorie și am constatat că nu are suficient zahăr mustul, așa că a trebuit să îi adaug să își poată crea alcoolemie. În teorie, nu mai este un vin natural dacă bagi zahăr, mai degrabă se scoate o cantitate de apă din must și se lasă concentrație mai mică de apă, astfel având zahărul necesar. Ei bine, eu am mers invers, cum m-a învățat și bunica soției: dacă stă oul sus în must, are zahăr destul. Dacă nu, mai bagi zahăr.
Am învățat să îmi înmulțesc via din butașii din curte. În mare parte, în curte primează căpșunica, cum de altfel găsești la toată lumea în curte. Dar am și ceaslă în curte, și niște roze și am și 2 joarde de tămâioasă neagră. Am luat din ele lăstari de la tunsul viei și am pus la înmulțit. Mi-am făcut asta:
Având o situație neprielnică cu boilerul existent în baie (datorită faptului că el a stat mult timp gol, a ruginit pe interior și atunci apa cu care te spălai era de culoare cărămizie, practic, ieșeam de la dus mai murdari decât intram) şi am luat decizia de a-l demola pe cel vechi și a-l înlocui cu unul nou, cu propriul lui focar. L-am luat de pe internet, de la băieții de la kazan.ro și l-am montat conform schemei lor.
Am început să plantăm pomi fructiferi diverși prin curte, aproape cu succes (am plantat inclusiv nectarini, dar nu au putut trăi sus) și am făcut curățenie în ceilalți copaci. Practic, ne-am amenajat tot ce înseamnă curte cu agricultură.
Via totodată am împrejmuit-o deoarece fâneaţa din curte o cosește cineva din sat pentru animalele lui. El o cosește, el o ia, eu îmi protejez via.
Am mers pe un stil rustic pentru bunica soției căreia i-am recondiționat casa în care stă ea în culori frumoase.
Totodată, m-am ocupat de mult mai multe proiecte de tâmplărie: scaune rustice (din ele, am și dat către un coleg de muncă), un leagăn în curte din lemn, diverse rafturi etc.
Tot aici am început să cochetăm cu ideea de a intra în şpan şi a încerca să facem casa după bunul nostru plac. Să investim şi să ne facem comfort sporit în interior. Dar toate planurile au ajuns în anul următor…