Am pus la limpezit vinul


Chiar dacă cipsurile de stejar s-au dovedit un real succes în noua mea rețetă și ele ajută un pic la limpezire, nimic nu se compară cu un agent de limpezire potrivit fiecărui tip de vin.

Și zic asta pentru că anul trecut am avut niște rețineri cu privire la vinul roșu privind limpezirea. Toate astea datorită unui trecut pe care l-am avut cu acest tip de vin și încercările mele de a-l limpezi.

Primul meu an am făcut vin alb din toți strugurii din curte. Fără nici o problemă mi-a ieșit, iar limpezirea am făcut-o cu bentonită. La fel și al doilea an, dar al treilea am zis să fac Roze. La momentul limpezirii, când i-am dat bentonită, i-am pus jumătate din cantitatea uzuală care se pune la vin alb.

A acționat atât de tare bentonita încât mi-a luat toată culoarea vinului complet, mi l-a lăsat alb. Și țineți cont că am avut cantitate redusă! Anul următor am mers pe o cantitate și mai mică față de uzual pentru a face vin roze, dar m-am lovit de un alt impediment: sedimentele nu s-au depus cum trebuie la transferul la sticle.

Cele mai urâte sticle pe care le-am putut avea în beci au fost cele cu vin roze și depunere în ele din perioada aia. Nici nu știți cât de tare m-am ofticat pentru asta. Bașca, mi-a și fiert în timp pentru că în depunerea aia a fost și drojdie.

Așa că anul trecut am pus la limpezit doar vinul alb, cu cantitățile stabilite, Tannisol-ul din dotare, iar vinului roșu i-am administrat doar cele necesare conservării, fără AGENT de limpezire. În consecință vinul alb a rămas intact, iar vinul roșu mi-a fiert în sticle…

Doar că am început să citesc, să studiez și v-am și scris anul trecut despre acest lucru, iar acum am pus în practică:

  • Vinul ALB se pretează a fi limpezit cel mai bine cu bentonită pentru o eficiență maximă. Cred că mă va ajuta și la culoarea lui pentru că v-am explicat că stejarul mi l-a închis un pic. Vă anunț după weekend.
  • Vinul ROZE și ROȘU se limpezește foarte bine cu gelatină. Proteinele ei atrag toți taninii și toate drojdiile, forțându-le la depunere pe fundul damigenei.

Există totuși câteva condiții de care trebuie să țineți cont:

  • Nu este recomandat ca vinul să stea mai mult de 7 zile la limpezit pe gelatină și mai mult de 10 zile pe bentonită pentru că va căpăta un gust amar.
  • Deoarece gelatina conține proteină animală, vinul roșu nu mai poate fi încadrat ca vegan (asta pentru cei ce practică acest stil de viață). Există totuși și gelatină vegetală, doar că nu e chiar așa eficientă ca cea animală.

Aveți în vedere toate acestea și o să aveți numai rezultate bune. Pentru cel alb garantez că bentonita funcționează extraordinar de bine. Urmează să vă zic și cu gelatina dacă a fost cu succes (deși nu ar trebui să am probleme).

Lăsați un comentariu