S-au întâmplat câteva lucruri din Februarie până acum din punct de vedere auto:
- Deoarece Suzuki-ul ce-l aveam mi-a rămas mic, am trecut la o mașină olecuță mai mare. Fosta și-a găsit drumul către alt proprietar, iar eu am rămas doar într-una.
- Mi-a lipsit cuiul de tractare auto, așa că am purces la a-mi achiziționa și eu unul.
Problema cu cârligul (sau cuiul) de tractare este că nu poate fi montat oriunde și mai ales nu poate fi montat în fața blocului. Acesta trebuie să fie omologat de către producător special pentru fiecare mașină și este dimensionat în funcție de greutatea de tractare scrisă în CIV-ul autovehicului.
Iar pentru asta există diferite firme ce fabrică (sau importă) și montează aceste cârlige. Eu am ales să fac această colaborare cu cei de la Autocar, la sediul din Militari, fiind mult mai la-ndemână accesul. Procedura este relativ simplă: comanda se plasează on-line, după care te sună un reprezentant să verifice seria de caroserie și stabiliți de comun acord ce tip de cârlig doriți și când să duceți mașina.
Ce recomand eu este să vă luați instalația electrică cea mai dezvoltată care include și tractarea rulotelor (asta dacă permite masa maximă admisă a autovehicului în CIV pentru că rulotele sunt destul de grele). Instalația prevede alimentarea continuă cu 12V a rulotei în cazul camping-ului și un modul special care face posibilă funcționarea luminilor de ceață doar pe rulotă în mers.
Ultima chestie mi s-a părut foarte utilă pentru că dacă e ceață și ai nevoie să pornești luminile de ceață în timp ce tractezi rulota, vei fi orbit sau te vei simți ca la discotecă în mașină. La oprirea luminii de ceață de pe autovehicul, cea de pe rulotă rămâne aprinsă și puteți conduce în liniște și calm. Doar să nu uitați că le aveți aprinse în mers deoarece nu aveți nici un afișaj să vă indice acest lucru.
Cuiul poate fi comandat demontabil cu pârghie, așa cum am avut și eu la Suzuki, sau demontabil, dar prins în șuruburi. Am optat pentru varianta cu șuruburi din două motive:
- Nu am nevoie de demontarea cârligului mereu.
- Mi se pare mult mai rezistentă prinderea în șuruburi decât acea pârghie. Cu toate astea, la Suzuki aveam pârghie și a rezistat cu aplauze.
Iar montajul mi-a venit mănușă că la două zile mi-am găsit ceva de cărat cu o remorcuță mică la țară de la București. Am considerat dintotdeauna foarte util cârligul de tractare pe orice mașină, mai ales pe cele 4×4 deoarece permit o masă maximă admisă mult mai mare comparativ cu tracțiunea pe o singură roată. Exemplu:
- Suzuki Grand Vitara II în două uși, cu motor de 1.6 benzină avea masă maximă de tractat 1500 Kg.
- Land Rover FreeLander II cu motor de 2.2 diesel are masă maximă de tractat 2000 Kg.
- Dacia Logan MCV TCe 90 (motorul de 0.9) are masă maximă admisă de 1150 Kg.
Informațiile despre capacitatea de tractare se găsesc pe multe site-uri la o simplă căutare pe Google, dar eu prefer de fiecare dată TowCar pentru că dă informații exacte.