Neplăcută aș putea adauga. O să detaliez în alte posturi cum fac eu vinul și cum îl prepar. Însă acum, am vrut să fac totul mai bine și m-a încurcat de…
Am achiziționat scula asta. Am zis să fac treabă, să nu mai las ciorchinii pe boască, mai ales că eu dau totul și pe teasc. Înainte, lăsam ciorchinii pentru că nu aveam scula asta. Știu că puteam să îi scot manual, dar e un butoi mare de 500L (butie îi zice la noi, local). Nu prea merge să îi scot manual. Așa că am zis să mă adaptez după tehnologie, îmi iau totul ca la carte.
Am cules strugurii, mi-am aranjat butia și cu scula deasupra, după ce m-am lovit de diverse probleme cu poziționarea și să pot da la manivelă, am folosit-o.
Scopul aparatului e “zdrobirea strugurilor și separarea boabelor de ciorchine” (am preluat fix din descrierea lor). La desciorchinat, a mers uns. Deci nu exagerez dar cred că jumătate de butie ar fi avut numai ciorchini în ea, așa că, all good, am dat lovitura!
Adunatul de struguri a fost în 2 etape, întrucât am mai avut o ofertă (da, știu, o să ziceți că sunt pomanagiu): într-un alt sat, părinții soției aveau niște construcții de făcut și nu aveau timp să culeagă strugurii, așa că m-am oferit să îi culeg eu, îi fac și dau pe retur vin, mai ales că oricum tot noi îl bem la masă. Așa că i-am făcut pe ai mei de la țară, am umplut butia și am plecat să ii culeg pe cei din satul menționat.
Am fost, i-am cules, între timp, ceilalți au rămas pe butie să se ridice, să lase must și am ajuns acasă. Am lăsat sacii cu strugurii culeși de la părinți și am dat drumul la must la curs.
Surpriza mare a fost când am dat drumul, că mi-au ieșit cam 30 de litrii de must. Ceea ce nu ar fi rău, dar mă așteptam la mai mult, în aceeași cantitate de obicei scoteam 50. Ei, asta-i, hai cu ei la teasc.
M-am apucat la teasc să îi dau și când am scos prima găleată cu struguri, am fost surprins să văd că nu erau zdrobiți. Ce s-a întâmplat, de unde? Hai să rezolvăm problema să dau pe teasc.
În timp ce dădeam pe teasc, nici nu se storceau bine că nu erau bine zdrobiți. Ca naiba, ce să mai, așa că am pus tot ce a rezultat în urma zdrobirii deoparte și am golit butia.
Când am început să zdrobesc strugurii de la părinți, am rămas surprins, uitându-mă la boabe cum ies, că ieșeau aproape întregi. Atunci abia am înțeles ce s-a întâmplat: era fanta mare între dornurile de zdrobire. De unde l-am cumpărat, mi-a venit cu șuruburile slabe la el și nu îmi zdrobea cum trebuie. L-am desfăcut, le-am apropiat câtuși de cât și i-am dat în continuare pe zdrobitor. Am adăugat și ce a rămas de la stors în butie și am lăsat până dimineață.
Pot spune că, după ajustare, a fost mai bine. La modul am mai scos 30 de litrii de zeamă bună, și apoi am scos din teasc alți 40 de litrii. Soția mi i-a dat la mâna și, înainte de a-i da pe teasc, i-a mai frământat o dată în fiecare găleată în care mi-a dat și așa au rămas mai buni. Ca pe vremuri.
Concluzie:
Pro:
- Funcționează foarte bine, din punct de vedere desciorchinător. Nu mi-a rămas niciun ciorchine, am fost chiar mirat cât de eficient lucrează.
- Este ușor de folosit, intuitiv, întrucât totul se face în aceeași mișcare.
Contra:
- Este dificil de montat și asigurat pe poziție. Are niște picioare de prelungire, în cazul în care gura recipientului e mai mare.
- Va trebui să verificați toate șuruburile. Când am desfăcut, inclusiv cuva avea șuruburi slabe. Trebuie reglate și dornurile de zdrobire.