Achiziția unei mașini second-hand

Am vândut și am cumpărat mașini second-hand de fiecare dată când am avut ocazia. Recunosc că am avut o tentație de a lua mașină nouă acum ceva vreme, dar studiind piața și cum au evoluat motorizările și dotările, iarna n-aș fi putut ajunge la țară cu un crossover din zilele noastre. Primăria încă n-a făcut nimic la drum.

Dar am găsit mereu SH ce am vrut. Ce nu am găsit este procedura de transcriere propriu-zisă, cu tot ce include alergătura asta de făcut pentru a cumpăra / vinde o mașină. De mult am vândut motocicleta, am achiziționat și Land Rover-ul, iar între timp Suzuki-ul s-o dus la alt proprietar ce sper să se bucure de el măcar la fel cum m-am bucurat eu (am vărsat și-o lacrimă când a plecat, vă spun sincer.)

Așa că hai să vedem pașii necesari împreună pentru fiecare situație în parte, în calitate de cumpărător sau vânzător.

Dacă ești cumpărător:

  • În primul rând, mașina trebuie să o verifici temeinic înainte de a o cumpăra. Numărul de kilometri este cel mai mult afectat în timp, motiv pentru care inclusiv statul român face demersuri ample de a contracara aceste probleme. Dacă achiziționezi o mașină SH din România, istoricul îl verifici pe RAR. Dacă o achiziționezi din afară, CarVertical e o alternativă bună.
  • Tot în cadrul verificării intră și asta: dacă d.p.d.v. mecanic nu te pricepi, caută pe cineva dispus să se uite și să meargă cu tine. În general avem cu toții prieteni pasionați de mecanică și ar ști ce să asculte la ea și să o studieze. În caz contrar, mergeți într-un service să o verifice, service ales de tine.
  • Verificarea tuturor actelor e obligatorie. Din seria mea de aventuri de-a lungul timpului, am încercat și sămsăria și mi-am dat seama că nu e de mine pentru că am plecat fără acte după ce am dat banii. Iar actele de care aveți nevoie sunt:
    • Cartea de identificare a vehicului (CIV, pe numele lui mic);
    • Talonul (certificatul de înmatriculare), cu ITP valabil;
    • Contract de vânzare-cumpărare.

Doar de actele ăstea aveți nevoie, pentru că RCA veți face pe numele vostru în vederea înmatriculării. Dacă are și RCA, e un bonus.

  • Fac un punct separat pentru că îl consider unul foarte valoros: contractul de vânzare-cumpărare trebuie ștampilat de primăria vânzătorului. Altfel, e nul.
  • Cu contractele ștampilate și copiile necesare, se merge pe rând la taxe și impozite din localitatea voastră, apoi la DRPCIV pentru înmatriculare.

Dacă ești vânzător:

  • Chestiile de mai sus cu verificările acum te afectează pe tine. Fi cinstit cu clientul și spune-i ce are și ce n-are. Dar ține cont că vinzi o mașină SH, iar unele lucruri nu le poți prevede, cum nici cel ce cumpără nu poate. Spre exemplu, motoarele pe benzină, după un anume număr de kilometri, pot consuma un pic de ulei datorită uzurilor, un lucru știut de toată lumea (în teorie), iar cele Diesel pot avea probleme în timp la injectoare / DPF / turbină.
  • Contractul de vânzare-cumpărare se întocmește în general de către vânzător, fiind o regulă nescrisă din Argeș. Dacă clientul vine din nordul țării până în sud, habar n-are el unde să facă actele, tot tu știi, deci îl vei ajuta.
  • Cu contractul de vânzare-cumpărare mergeți la taxe și impozite unde aparțineți și vă scoateți mașina de la primărie în vederea transcrierii. Se ștampilează actele, lăsați copie CIV și de pe buletin. Restul de acte le dați clientului.
  • Înainte de a vă lua rămas bun, pe talon veți scrie „înstrăinat către” client. Mai apoi el are obligația ca în 90 de zile să înmatriculeze mașina.

Mai fac două mențiuni aparte, care merită făcute:

  • Fiecare primărie are metoda lor de eliberare a actelor, spre exemplu sectorul 4 al Bucureștiului eliberează actele de transcriere după 14 zile de la depunerea cererii, în timp ce alte primării efectuează lucrarea pe loc. Ca idee, pentru cei ce nu știu, termenul legal de eliberare a actelor este de 45 de zile, iar dreptul de circulație cu mașina pe numele fostului proprietar este de 90 de zile.
  • În cazul în care cumpărați de la persoană juridică, firma respectivă trebuie să vă dea Factura de achiziție a mașinii ștampilată de direcția de taxe și impozite din care face parte firma respectivă. Doar așa puteți înmatricula o mașină de la o firmă, iar mențiunea asta o fac pentru cei ce se feresc să achiziționeze de la o firmă o mașină.

Cam atât pentru azi. Mai vin cu detalii pentru aceste proceduri, detalii ce se vor lega una de alta pentru a avea trasabilitate.

(sursa foto: Freepik)


Lăsați un comentariu